Rice belooft beterschap in Berlijn
BERLIJN - De regering van president George Bush zal de fouten die ze heeft gemaakt in de strijd tegen het terrorisme goedmaken en keurt marteling niet goed. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, dinsdag gezegd op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
„Wanneer er fouten zijn gemaakt, dan werken we hard en om die recht te zetten”, aldus Rice op een gezamenlijke persconferentie met Merkel. Rice en Merkel spraken over de affaire Khaled al-Masari, een Duitser van Libanese afkomst.Hij zou vijf maanden door de Amerikaanse geheime dienst CIA zijn vastgehouden en gemarteld, totdat bleek dat hij ten onrechte van terrorisme werd verdacht. Pas in maart 2004 realiseerde de CIA zich dat hij een gewone Duitser van Arabische komaf was en niets te maken had met terrorisme. Pas toen liet de CIA de man gaan en dropte hem op een landweg in Albanië. Een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie diende dinsdag namens de Duitser in de VS een klacht in over diens behandeling door de CIA.
Merkel zei dat de Amerikaanse regering de zaak-Al-Masri als een dwaling beschouwt. Rice wilde er geen commentaar op geven, maar toen haar werd gevraagd of ze kon garanderen dat Duitse burgers niet worden uitgeleverd aan landen waar gemarteld wordt, zei ze: „We erkennen dat bij elk beleid soms fouten worden gemaakt. Als dat gebeurt, zullen we er alles aan doen om ze recht te zetten.”
Rice verdedigde het Amerikaanse uitleveringsbeleid door te zeggen dat het werk van de inlichtingendiensten Amerikaanse en Europese levens heeft gered, en dat de VS daar in samenwerking met hun bondgenoten mee door zullen gaan.
Het onderhoud tussen Rice en Merkel had plaats op een moment dat de VS onder vuur liggen vanwege de veronderstelde geheime CIA-gevangenissen voor terreurverdachten in Europa. De gevangenissen zijn volgens Merkel niet ter sprake gekomen.
Minister van Buitenlandse Zaken Bot heeft dinsdag in de Tweede Kamer gezegd dat hij geen genoegen neemt met de verklaring van Rice. Hij zou de kwestie woensdag opnieuw ter sprake brengen op een bijeenkomst van de NAVO in Brussel. De Amerikaanse president Bush weigerde dinsdag vragen te beantwoorden over de geheime detentiecentra.
Later dinsdag kwam Rice aan in Roemenië, waar ze met de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Mihai Razvan Ungureanu, overeenkwam een Amerikaanse legerbasis te vestigen op Roemeens grondgebied. De VS maken daarbij gebruik van een bestaande vliegbasis, die volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eerder gebruikt zou zijn als locatie voor een geheime CIA-gevangenis. De Roemeense autoriteiten en het Pentagon ontkennen dat.
Rice maakt een vijfdaagse Europese rondreis. Later bezoekt ze Oekraïne en België. De reis is bedoeld om de banden met Europa, die door de oorlog in Irak waren verslechterd, verder aan te halen.