Bloedige aanslag op politieacademie Bagdad
BAGDAD (ANP/RTR/DPA) – Een zelfmoordaanslag op een politieacademie in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft dinsdag aan zeker veertig agenten en rekruten het leven gekost. Twee mannen bliezen zich op bij het gebouw. Tientallen mensen raakten gewond, meldde de Iraakse politie. Het was de zwaarste aanslag in Irak in drie weken tijd.
Volgens het Amerikaanse leger blies een van de daders zich op bij de poort van de politieschool. Toen veel rekruten in paniek naar binnen vluchtten in een poging een bunker te bereiken, bracht ook de tweede terrorist zijn gordel met explosieven tot ontploffing.Al Qaeda in Irak, de terreurorganisatie onder leiding van de Jordaniër Abu Musab Al Zarqawi, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. „Twee broeders slaagden erin om een nieuw offensief uit te voeren met als doelwit de politieacademie die diploma’s geeft aan honden die het bloed van soennieten verspillen en hun lichamen toetakelen", aldus de verklaring.
In Irak worden volgende week donderdag verkiezingen gehouden. De bevolking stemt dan voor het eerste echte parlement sinds de val van het regime van Saddam Hussein in 2003. Soennieten, die dertig jaar lang de bovenliggende partij waren in Irak, vrezen dat zij na de stembusgang weinig meer te vertellen hebben. Sjiieten en Koerden domineren nu al de overgangsregering.
Een andere soennitische militante groepering, het Islamitische Leger in Irak, zei dinsdag een Amerikaanse veiligheidsadviseur te hebben ontvoerd. In een door het Arabische televisiestation Al Jazeera uitgezonden videoboodschap dreigden de terroristen hun gijzelaar te doden als de Amerikanen niet binnen twee dagen alle Iraakse gevangenen vrijlaten.
Op de korrelige video is een blonde man te zien wiens handen op zijn rug zijn gebonden. Ook komt een Amerikaans paspoort en een Arabische identiteitskaart in beeld met daarop de naam Ronald Schulz. Dat zou een Amerikaan zijn die werkt als adviseur voor het Iraakse ministerie van Volkshuisvesting.
Volgens Al Jazeera willen de ontvoerders ook een financiële vergoeding voor de schade die het Amerikaanse leger heeft aangericht tijdens aanvallen op de steden Fallujah en Ramadi. De Amerikaanse president George Bush heeft laten weten dat Washington in geen geval zal betalen. Schulz is in tien dagen tijd de zevende westerling die wordt ontvoerd in Irak.
In Bagdad ging dinsdag intussen het proces tegen de voormalige dictator Saddam Hussein verder. Opnieuw werden getuigen gehoord over de massamoord in 1982 in het sjiitische plaatsje Dujail. Saddam Hussein wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor dat bloedbad na een mislukte aanslag op zijn leven. Hij kan alleen al daarvoor de doodstraf krijgen.
Onder de getuigen die dinsdag hun verhaal deden, was een vrouw die na de aanslag op Saddam Hussein vier jaar lang heeft vastgezeten, onder meer in de beruchte Abu Ghraib–gevangenis bij Bagdad. In tranen vertelde de vrouw, wier stem onherkenbaar was gemaakt, hoe ze daar door bewakers is gemarteld.
Saddam Hussein hoorde de getuigenissen aanvankelijk gelaten aan. Uiteindelijk barstte hij echter in woede uit. Hij beschuldigde de Amerikanen en de „joodse zionisten" ervan slechts op zijn dood uit te zijn. Maandag zei hij ook al dat zijn berechting niet meer is dan een showproces.
de 68–jarige ex–dictator zei de rechters – letterlijk – dat ze wat hem betreft naar de hel kunnen lopen en dreigde het proces verder te boycotten. „Ik wil geen oneerlijk proces bijwonen", zei hij. Onduidelijk is of hij de volgende zitting, die voor woensdag is voorzien, aan zich voorbij zal laten gaan.