Buitenland

Opstandelingen in Irak blijven sterk

WASHINGTON - Ondanks Amerikaanse claims over vooruitgang in de strijd tegen Iraakse opstandelingen blijven de rebellen sterk en hebben ze de potentie zelfs nog sterker te worden. Dat blijkt uit een donderdag vrijgegeven studie van het Washington Institute for Near East Policy.

Buitenlandredactie
2 December 2005 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

„Ondanks het feit dat duizenden opstandelingen zijn gedood en tienduizenden Irakezen zijn gearresteerd, versterkt het aantal incidenten en slachtoffers de indruk dat de opstand nog altijd krachtig en dodelijk is”, aldus de onderzoekers. Mocht het de opstandelingen lukken een groter deel van de soennitische minderheid met een militaire opleiding in te zetten, dan kunnen zij potentieel veel sterker worden.Volgens de onderzoekers White en Eisenstadt is de oorlog in Irak te winnen. „De weg naar de overwinning is echter lang en kostbaar en is waarschijnlijk doorspekt met extra tegenslagen”, schrijft het tweetal. De toon van het onderzoek staat in schril contrast met die van de nationale strategie voor de overwinning in Irak, zoals president Bush die heeft verwoord.

De Amerikaanse senator John Kerry heeft donderdag naar aanleiding van een toespraak van president George Bush over de vorderingen van het Amerikaanse leger in Irak gezegd dat Bush „de realiteit op de grond” negeert.

Kerry zei dat de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Irak -160.000 manschappen- „geloofwaardigheid verleent aan de notie van een bezetting.” Hij wees erop dat het beeld van bezetting het voor de Iraakse militairen en ordetroepen moeilijk maakt op te treden tegen de rebellen. „Totdat de president werkelijk erkent dat die grote aanwezigheid een deel van het probleem vormt”, is er weinig hoop op vooruitgang, aldus Kerry tegenover NBC.

De Democraat uit Massachusetts zei dat Bush in zijn toespraak had nagelaten antwoord te geven op de vragen van de Amerikaanse bevolking met betrekking tot de kosten van de operatie in Irak in termen van mensenlevens en financiën. Hij riep Bush op een tijdschema voor machtsoverdracht aan de Irakezen vast te stellen.

Bush ontvouwde woensdag in een toespraak tot de Amerikaanse Marine Academie in Annapolis, Maryland, zijn strategie voor „een complete overwinning in Irak.” Zijn redevoering bevatte evenwel niets nieuws en Bush weigerde opnieuw een tijdschema voor terugtrekking te noemen. De Amerikaanse president riep op tot geduld en claimde geleidelijke vooruitgang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer