Binnenland

Nederland en Antillen bereiken belastingakkoord

WILLEMSTAD (ANP) – Nederland en de Nederlandse Antillen zijn op Curacao tot een akkoord gekomen over een aanpassing van het belastingverdrag tussen beide landen. Staatssecretaris Wijn (financiën) en de Antilliaanse minister De Lannooy maakten dat donderdag bekend.

2 December 2005 07:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Wijn blijkt heimelijk een bliksembezoek te hebben gebracht aan Curacao om over de aanpassing te onderhandelen. Hij kwam woensdag aan en vertrok donderdag weer. Over de aanpassing van de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) bestonden maandenlang veel geschillen.Op dit moment kunnen Nederlandse bedrijven tegen 8,3 procent belasting hun winstuitkering overboeken naar hun moedermaatschappij op de Antillen. Daarmee ontlopen ze een veel hogere belasting van 25 procent als het geld in Nederland zou worden uitgekeerd.

Een Europese belastingrichtlijn heeft het mogelijk gemaakt dat tarief te verlagen naar 0 procent. Voor de Antillen zou dat erg gunstig zijn, omdat het land verwacht dat dan meer geld wordt overgemaakt. Nederland weigerde echter uit angst voor misbruik.

„We moesten voorkomen dat we een nieuwe Antillenroute zouden creeëren, aldus Wijn. „We willen niet dat je belasting kunt ontduiken door je geld via de Antillen door te sluizen". Wijn en De Lannooy zijn nu overeengekomen dat het nultarief alleen gaat gelden voor beursgenoteerde bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. „Zij staan onder toezicht van de centrale bank, dan is het moeilijk iets verkeerds te doen, legt minister De Lannooy uit.

Voor alle overige bedrijven gaat een tarief van 5 procent gelden. Meer dan waar De Lannooy op had gehoopt, maar minder dan de huidige 8,3 procent. „Ik ben een tevreden mens", zegt ze.

Als de overige bedrijven ook van het nultarief willen profiteren, moeten ze hun dividend investeren in duurzame economische activiteiten. Daarvoor wordt onder de hoede van de Bank van de Nederlandse Antillen zo snel mogelijk een Herstelbank opgericht. Deze bank gaat in allerlei projecten investeren. Wie niet wil investeren in de Herstelbank, maar in bijvoorbeeld eigen projecten, moet aan zeer strikte voorwaarden voldoen.

De huidige regeling levert de Nederlandse staatskas volgens een woordvoerder van Wijn jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen euro op.

Het is volgens de zegsman onduidelijk wat voor Nederland de financiële gevolgen zijn van de wijziging van de BRK.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer