VN: buitengewone maatregelen nodig tegen aids
SINGAPORE/JAKARTA (ANP/AFP/RTR) – In veel landen wereldwijd is donderdag, op Wereldaidsdag, stilgestaan bij de bestrijding van de ziekte. Met demonstraties, toespraken en acties probeerden regeringen en organisaties, waaronder met name de Verenigde Naties, de aandacht op preventie en behandeling van aids te vestigen.
In 2005 waren wereldwijd meer dan veertig miljoen mensen besmet met het hiv–virus, het hoogste aantal ooit. De meesten van hen, 22,8 miljoen, leven in centraal– en zuidelijk Afrika. Maar ook in Azië is de nood hoog. Vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta zei directeur Peter Piot van Unaids, het VN–agentschap voor de bestrijding van aids, dat de wereld „buitengewone maatregelen" moet treffen om de epidemie het hoofd te bieden.Indonesië wordt gezien als een nieuwe frontlinie in de strijd tegen aids. Piot waarschuwde dat de regering van het land met de op drie na grootste bevolking ter wereld, beter met die dreiging moet leren omgaan. Volgens Piot vindt momenteel een op de vijf nieuwe besmettingen plaats in Azië. Tien jaar geleden was dat nog een op de tien.
In India, waar zeker 5,1 miljoen mensen besmet zijn met het hiv–virus, riep premier Singh op tot een open discussie over veilige seks en benadrukte hij het belang van goede voorlichting over aids. Ook in Cambodja, waar zo’n 100.000 mensen aan de ziekte zijn overleden, spraken de autoriteiten tijdens een betoging in de hoofdstad Phnom Penh over het belang van het opheffen van taboes rond aids.
In China zond de staatstelevisie de hele dag programma’s uit die de ziekte onder de aandacht moesten brengen. Op universiteiten werden discussies gehouden. Volgens Peking telt de Volksrepubliek 840.000 mensen die besmet zijn met het hiv–virus, dat aids veroorzaakt. De Verenigde Naties denken dat dit aantal veel hoger ligt. De volkerenorganisatie waarschuwt dat het aantal besmettingen in China kan oplopen tot 10 miljoen in 2010.
Ook in Afrika werden tal van activiteiten gehouden. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo ging donderdagmorgen hardlopen met een groep aidspatiënten. In Lesotho gingen artsen van deur tot deur om mensen te testen op hiv. Het hoofd van de afdeling aids/hiv van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Jack Yong Kim, bezocht het kleine maar zwaar getroffen Afrikaanse koninkrijkje.
In Tanzania waarschuwde de regering dat aids hele generaties dreigt weg te vagen. In een rechtstreeks op televisie uitgezonden toespraak riep vertrekkend president Benjamin Mkapa zijn onderdanen met klem op hun eigen gedrag onder de loep te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.