Buitenland

Fujimori terug in strijd om Peruaanse stembus

LIMA - Si Cumple. Zo heet de nieuwe Peruaanse politieke partij van de corrupte ex-president Fujimori. Hij verlangt kennelijk naar z’n oude positie. Daarom doet hij mee aan de in april 2006 te houden verkiezingen.

G. Roos
1 December 2005 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:14
LIMA – In Peru lijkt de campagne voor de presidentsverkiezingen in volle gang, hoewel de stemming pas in april is. Iedereen is benieuwd of oud president Fuljimori de strijd zal winnen. Foto EPA
LIMA – In Peru lijkt de campagne voor de presidentsverkiezingen in volle gang, hoewel de stemming pas in april is. Iedereen is benieuwd of oud president Fuljimori de strijd zal winnen. Foto EPA

Fujimori’s aanhangers spreken met de naam van de partij hun vertrouwen uit dat Alberto zijn beloften zal waarmaken. In tegenstelling tot de huidige president, Alejandro Toledo. Toch loopt Lourdes Flores volgens recente opiniepeilingen meer kans om president te worden dan Fujimori.Lourdes Flores deed het vier jaar geleden ook al goed. Zij was toen derde met 22 procent van de stemmen. De christendemocrate gaat door voor een verstandige vrouw. In de opiniepeilingen staat zij momenteel op de eerste plaats. Maar dat zegt in een land als Peru niet alles. Als ze wint, zou zij de eerste vrouwelijke president van het land zijn.

De huidige president brengt het er in de opiniepeilingen niet best af. Hij haalt hooguit nog een procent of 10. Dat komt niet alleen doordat Toledo te regelmatig dronken is. De belangrijkste reden is dat hij bij zijn aantreden veel beloofde, terwijl er nagenoeg niets terechtkwam van zijn toezeggingen.

Ollanta Humala
Een uitgesproken nationalistische kandidaat is Ollanta Humala. Hij komt uit een van de armste gebieden van Peru. Zijn vader, zijn broer en hij vormen een omstreden drietal. De broer zit momenteel gevangen. Die heeft aanzetten gegeven tot revolutie. Hij wilde een staatsgreep plegen. Met tientallen gewapende mannen heeft hij een aantal politieagenten doodgeschoten. Toen stuurde Lima het leger om de oproerkraaier gevangen te nemen. Dat bleek niet eenvoudig. Het gewone volk droeg de moordenaar letterlijk op handen. Het eerde hem als een soort bevrijder.

Ollanta is aanvoerder van een zeer nationalistische partij. Hij heeft nu al te kennen gegeven dat hij -als hij de verkiezingen wint- grote delen van de grondwet ogenblikkelijk buiten werking zal stellen. Zulke uitspraken wijzen op dictatoriale trekjes. Verder wil de man het buurland Chili direct de oorlog verklaren. Ollanta wil helemaal terug naar de oude Incacultuur. Volgens verstandige mensen is dat een vreemde illusie.

Ollanta was geruime tijd kolonel in het leger. Om hem kwijt te raken, benoemde de regering hem als attaché op de Koreaanse ambassade. Op die manier kon hij aardig sparen.

Alan Garcia doet ook weer mee. Hij was president van 1985 tot 1990. Een corruptieaffaire dwong hem toen te vluchten. Hij verbleef elf jaar in buurland Ecuador. Kort voor de verkiezingen van 2001 kwam hij ineens weer opduiken, omdat de aanklacht verjaard was. Ondanks zijn verleden kreeg hij weer veel aanhang. Maar net niet genoeg om opnieuw president te worden. Alejandro Toledo won het van hem.

Van Garcia is algemeen bekend dat hij wanbeleid en corruptie niet schuwt, maar praktiseert. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij het smokkelen van kunstschatten.

De meeste kandidaten die met de verkiezingen meedoen zijn voorheen wel eens betrapt of meer of minder erge wandaden. Maar dat is Peru eigen. Het zou merkwaardig zijn als alle mannen of vrouwen die meededen brandschoon en goudeerlijk waren. Fujimori spant echter de kroon in het kwaad.

Koffers met goud
Alberto Fujimori was tien jaar lang president. Uiteindelijk moest hij op beschuldiging van corruptie het veld ruimen. Hij vluchtte naar Japan om op die manier aan een parlementaire afzettingsprocedure wegens machtsmisbruik te ontsnappen. Peruanen vertellen dat de ex-president toen een paar koffers met goud meenam.

Peru stelde hem vervolgens in staat van beschuldiging in verband met de executie van vijftien mensen door een paramilitair doodseskader in 1991. Er lopen nog wel een stuk of twintig andere aanklachten tegen hem wegens corruptie en machtsmisbruik. Japan weigerde Fujimori uit te leveren. Hij is echter in Peru nog altijd heel populair. Zijn aanhangers richtten de partij Si Cumple op.

De partij heeft een kantoor in Lima. Maar de meeste aanhang heeft Fujimori buiten de hoofdstad. Plattelanders vragen niet primair naar mensenrechten. Zij zoeken hun eigen belabberde situatie te verbeteren. En zij houden in de gaten dat Fujimori toen hij president was, wegen aanlegde en het terrorisme bestreed. Vanuit die optiek is het begrijpelijk dat Fujimori in een stad als Ayacucho veel aanhang heeft. Die plaats geldt als de bakermat van de guerrillabeweging Sendero Luminoso. De omgeving heeft erg veel geleden door het geweld van die groepering. Ze zien in Fujimori een man die daar in elk geval een eind aan heeft gemaakt.

Paspoort
Enige tijd geleden haalde Fujimori een stunt uit die al zijn vijanden woedend maakte. Vergezeld van een cameraploeg begaf hij zich vanuit zijn woonplaats Tokio naar de ambassade van Peru in Japan. Daar vroeg hij om een nieuw paspoort. Ambtenaren op de ambassade concludeerden dat er geen juridische grond was om hem dat identiteitsdocument te weigeren. Dus twee weken later ging hij -opnieuw vergezeld van vele beelden makende journalisten- het paspoort ophalen.

Een aantal weken geleden verscheen de Peruaanse ex-president ineens in Chili. De regering liet hem vrijwel meteen arresteren. De hoge raad in Santiago negeerde een verzoek van Fujimori’s advocaten om hun cliënt tegen betaling van een borgsom vrij te laten. De aanhangers van Alberto zullen stellig proberen een martelaar van hem te maken. Misschien levert hem dat nog winst op voor de komende verkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer