Economie

Barroso wijst wens voor EU-begroting af

BRUSSEL - Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft de Nederlandse wens om een jaarlijkse korting van 1 miljard euro te krijgen op de Europese contributie woensdag opnieuw en op niet mis te verstane toon van de hand gewezen.

Redactie economie
1 December 2005 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

„We moeten niet dezelfde kant uitgaan als de sheriff van Nottingham uit de verhalen van Robin Hood, die geld stal van de armen om het aan de rijken te geven”, stelde de woordvoerder van Barroso.Nederland hoort samen met Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië bij de grootste nettobetalers aan de EU per hoofd van de bevolking. Brits premier en huidig EU-voorzitter Blair wil deze landen compenseren door voor de begrotingsperiode 2007 tot en met 2013 minder geld te stoppen in de Europese fondsen voor achtergebleven regio’s, waar vooral de Oost-Europese lidstaten van zouden profiteren. Nederland zou daardoor minder geld hoeven te betalen aan de EU.

Elke Nederlander droeg vorig jaar ruim 180 euro af aan de EU. Dat is de hoogste persoonlijke contributie van alle lidstaten. De Europese Commissie zegt echter dat Nederland ten onrechte douane-inkomsten van de haven van Rotterdam meetelt bij het nationaal inkomen. Brussel vindt dat dit geld rechtstreeks naar de EU gaat en daardoor niet mee mag tellen in de berekening. De gemiddelde bijdrage per burger zou dan ook lager uitvallen.

De EU-leiders moeten medio volgende maand op hun driemaandelijkse topontmoeting een akkoord zien te vinden over de komende meerjarenbegroting voor de Europese Unie. De regering-Balkenende wil daar hard inzetten op een korting van 1 miljard euro per jaar.

Tot 18 procent van de Europese begroting wordt uiteindelijk nooit gebruikt. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, woensdag heeft bekendgemaakt. Het niet-gebruikte geld vloeit uiteindelijk wel weer terug naar de EU-lidstaten. Toch komt de publicatie Nederland goed uit, omdat Den Haag al jaren pleit voor een meer sobere begroting, waarin minder onnodige posten zijn opgenomen.

In 2001 bleef 18 procent van het voor dat jaar begrote bedrag onbenut. Vorig jaar bleef echter maar 5 procent onaangeroerd. De woordvoerder van Europees commissaris Grybauskaite (Begroting) verklaart dit uit het feit dat de nieuwe EU-lidstaten pas later een structuur hebben opgebouwd om Europese bijdragen ook echt te verwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer