Bush belooft overwinning in Irak
ANNAPOLIS (ANP/AFP/RTR) – De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag tijdens een toespraak opnieuw een totale overwinning van de Verenigde Staten in Irak aangekondigd.
Tijdens zijn rede op de marineacademie in Annapolis, in de staat Maryland, vroeg hij zijn landgenoten wel om geduld. Een tijdschema voor de terugtrekking van Amerikaanse militairen is er niet, benadrukte hij.„Ik zal met minder dan de totale overwinning geen genoegen nemen", zei Bush tegen zijn vooral uit militairen bestaande gehoor. „De overwinning zal komen als de terroristen en de volgelingen van Saddam Hussein de Iraakse democratie niet langer kunnen bedreigen", zei hij verder.
Maar Bush wilde geen voorspellingen doen over de duur van de strijd in Irak en vroeg de Amerikaanse bevolking voor de zoveelste keer om geduld. Volgens de president is de missie pas volbracht als Iraakse troepen voor de veiligheid van hun eigen burgers kunnen zorgen en Irak niet langer een vrijplaats is voor terroristen die aanslagen in de VS voorbereiden.
De terugkeer van de Amerikaanse troepen op eigen bodem hangt volgens Bush af van de situatie ter plaatse en niet van de „kunstmatige agenda’s van sommige politici in Washington". Bush toonde begrip voor degenen die pleiten voor een tijdschema. „Maar ik denk dat ze ongelijk hebben", zei hij. „Amerika loopt niet weg voor zelfmoordaanslagen zolang ik jullie opperbevelhebber ben".
De steun voor de oorlog in Irak onder de Amerikaanse bevolking brokkelt steeds verder af. Ook het Congres wil snel resultaten zien. Zelfs in Bush’ eigen Republikeinse achterban, die hem tot dusver steeds steunde, beginnen sommigen te twijfelen aan de vooruitgang die volgens de regering wordt geboekt in Irak.
De Amerikaanse eindzege moet volgens de ‘blauwdruk’ die Bush woensdag ontvouwde in drie fases gestalte krijgen. Op korte termijn moet vooruitgang worden geboekt in de onderdrukking van de opstand. Daarna moeten Iraakse troepen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid overnemen van de Amerikanen, waarna Irak zich verder kan ontwikkelen tot een vrij en democratisch land.
Deze doelen moeten op drie manieren worden bereikt. Ten eerste moeten de opstandelingen worden geïsoleerd door degenen die zich buitengesloten voelen, bij het democratische proces te betrekken. Daarnaast moeten lokale overheden beter worden toegerust om de veiligheid te handhaven en andere diensten te verlenen. Verder moet Irak door economische hervormingen en herstel van de infrastructuur in staat worden gesteld weer voor zichzelf te zorgen.
De ‘overwinningsstrategie’ van het Witte Huis rust op acht pijlers. Het komt erop neer dat Irak, min of meer naar Amerikaans model, moet worden omgevormd tot een vrijemarkteconomie met een democratisch bestel. Ondanks het federale karakter moet Irak een eenheid zijn. Verder ligt de nadruk op zelfredzaamheid en op het herstel van de rechtsstaat en respect voor burgerrechten.
Ten slotte moet volgens het Witte Huis de internationale gemeenschap meer betrokken worden bij het ‘nieuwe’ Irak. Ook vindt Bush dat de Amerikaanse inspanningen meer onder de aandacht moeten worden gebracht in de Arabische wereld en daarbuiten.
Volgens het dagblad The Los Angeles Times is de Amerikaanse regering met dat laatste al een tijdje bezig. De krant berichtte woensdag op gezag van niet nader genoemde bronnen bij onder meer het Pentagon dat het leger Iraakse media betaalt voor gunstige berichtgeving over de Amerikaanse troepenmacht.
De artikelen worden geschreven door Amerikaanse militairen. Via een tussenpersoon, het Amerikaanse bedrijf Lincoln Group, worden de berichten vervolgens vertaald in het Arabisch en dan aangeboden aan en geplaatst in Iraakse kranten. In tientallen gevallen zijn kranten betaald om de artikelen te plaatsen. Dat terwijl de VS volgens het dagblad ook proberen Irakezen de principes van onafhankelijke journalistiek bij te brengen.