Buitenland

Rome gaat bijna kopje onder

Hardnekkige regenval in Italië heeft geleid tot hoge waterstand in de rivier de Tiber. Rome houdt maar net het hoofd boven water.

Van onze correspondent
29 November 2005 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:13
Hoog water in de rivier de Tiber in Rome.
Hoog water in de rivier de Tiber in Rome.

Veel Romeinen die dinsdag naar hun werk gingen, maakten een ommetje langs de rivierkade. Heel wat inwoners maakten een foto van wat zij beneden zich zagen. Daar stroomt de kolkende rivier de Tiber maar net onder de bruggen door. Onder de Ponte Milvio, de brug waar keizer Constantijn zijn rivaal in het jaar 312 versloeg, is nog maar een meter ’over’. De hoge waterstand is een attractie voor de Romeinen, die normaal weinig oog hebben voor bezienswaardigheden zoals het Colosseum of de Trevifontein.Niet eerder sinds de Tweede Wereldoorlog stond het water in de Tiber zo hoog. Oorzaak is de hardnekkige neerslag van de laatste dagen in onder andere Midden-Italië. De rivier bereikte maandag zijn voorlopig hoogste niveau. Maar volgens Guido Bertolaso, hoofd van de nationale burgerbeveiliging, moet het ergste nog komen. „Het gaat weer regenen. We kunnen niet optimistisch zijn.” De doorstroom van het water wordt niet bevorderd door zwaar weer op de Tyrrheense Zee. Door een westenwind slaat het water tegen de kust en drukt als het ware de rivier terug in haar monding.

De Tiber, die zijn oorsprong vindt in de Toscaanse Apennijnen, heeft voor schade gezorgd aan de bovenloop, met name in Umbrië. Zo is onder meer een buitenwijk van Perugia getroffen. Ook veel landbouwgrond staat onder water. In Rome is een zogenaamde partyboot gezonken. Daklozen en zigeuners uit de hoofdstad, die onder de bruggen en het struikgewas langs de oever verblijven, hebben het meest te lijden van de hoge waterstand. Zo’n 1000 van deze mensen werden afgelopen nacht geëvacueerd en ondergebracht in verwarmde metrostations.

In Ostia, waar de Tiber na zo’n 400 kilometer in de zee uitmondt, zijn de barakken van tachtig arme families onder water gelopen. Ook deze mensen zijn opgevangen. Echte last bezorgt de rivier -die Rome doormidden snijdt- de Italiaanse hoofdstad niet. Dat is te danken aan de zo’n vijftien meter hoge kademuren waarmee de Tiber in toom wordt gehouden. Ook een stuwdam op zo’n honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad zorgt ervoor dat het water Rome en zijn 2,5 miljoen inwoners nooit werkelijk in gevaar brengt.

De laatste keer dat de Tiber overstroomde en de binnenstad van Rome onder water liep was op eerste kerstdag in 1870. Dat was voor de toenmalige koning aanleiding om de Tiber in te dijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer