Anarchist Sofri vrij wegens ziekte
ROME - Adriano Sofri, Italiës bekendste gevangenisbewoner, kwam maandag wegens zijn slechte gezondheidstoestand voorlopig vrij. Daarmee lijkt een eind te komen aan een slepend juridisch gevecht.
De voormalige linkse radicaal Adriano Sofri werd in 1990 veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de moord op politiecommissaris Luigi Calabresi in 1972 in Milaan. Hij zou als leider van de anarchistische beweging Lotta Continua (Voortdurende Strijd) bevel hebben gegeven voor de moord op de commissaris. De politiechef was kop-van-jut van linkse radicalen omdat een activist tijdens een verhoor in Calabresi’s kantoor om het leven was gekomen.Sofri werd veroordeeld op basis van een bezwarende getuigenverklaring van een van zijn voormalige strijdmakkers. Het proces duurde zelfs voor Italiaanse begrippen zeer lang. Niet minder dan drie hoven van beroep en twee maal het hof van cassatie spraken zich over zijn veroordeling uit. Maar al dat justitieel wapengekletter leidde er niet toe dat de nu 62-jarige Sofri vrij werd gesproken. Sinds zijn definitieve veroordeling in 1997 heeft Sofri nooit eigenhandig een verzoek om gratie willen indienen, omdat hij dat beschouwt als erkenning van zijn schuld.
Sinds juni dit jaar werkt hij doordeweeks op de universiteitsbibliotheek van Pisa. ’s Avonds keert hij naar de gevangenis terug. Daar werd Sofri vrijdagnacht getroffen door een bloeding als gevolg van een slokdarmperforatie. Volgens artsen van het Pisaanse ziekenhuis waarheen Sofri werd gebracht, is zijn toestand kritiek. Het medisch bulletin spreekt van het Boerhaavesyndroom. De gezondheidsituatie van Sofri heeft ertoe geleid dat zijn straf maandag werd opgeschort. Hiermee komt er een voorlopig einde aan de harde opstelling van de minister van Justitie.
Sofri heeft zich gedurende de jaren opgewerkt tot een gerespecteerd columnist, die voor zowel voor rechtse als voor linkse uitgaven schrijft. Met zijn gematigde standpunten is hij een belangrijk opinieleider die vanuit zijn cel bijdrage levert aan het publieke debat. Sinds jaar en dag bepleiten politici van bijna alle politieke gezindten zijn vrijlating, officieel op grond van zwak bewijsmateriaal dat heeft geleid tot zijn veroordeling, feitelijk omdat veel politieke partijen Sofri willen inlijven.
Zelfs premier Silvio Berlusconi heeft openlijk gezegd voor zijn vrijlating te zijn. Landspresident Carlo Azeglio Ciampi diende een gratieverzoek in. Maar de minister van Justitie, Roberto Castelli, weigerde daaraan gevolg te geven. De minister is lid van Lega Nord, een conservatieve partij die vindt dat Sofri zijn straf moet uitzitten. Sindsdien steggelden Ciampi en het ministerie over wie over gratieverlening gaat. Nu Sofri op het randje van de dood balanceert, komen ze er mogelijk uit.