Suriname ziet perspectieven voor verdere ontwikkeling
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft woensdag in het parlement de regeringsverklaring voor de periode tot het jaar 2010 gepresenteerd. „De regering heeft een stabiele monetaire uitgangspositie en heeft verscheidene bronnen voor financiering van de ontwikkeling op het oog”, aldus de verklaring.
De monetaire reserve, die mede het beeld van Suriname in het buitenland bepaalt, bedraagt 250 miljoen Amerikaanse dollar. Volgens Venetiaan zullen de belastinginkomsten worden verhoogd, terwijl de overheid zichzelf besparingen zal opleggen. Bestaande donorrelaties worden behouden als medebetalers aan de ontwikkeling. Daarnaast zullen directe buitenlandse investeringen worden aangetrokken.Het bruto binnenlands product is ten opzichte van de jaren voor 2000 gestegen naar ongeveer 2300 dollar. De inflatie is in dezelfde periode afgenomen tot ongeveer 9 procent en de werkloosheid is met 8 procent gedaald. De economische groei bedraagt jaarlijks 5 procent. De situatie is zo slecht niet als sommigen willen doen geloven, meent Venetiaan.
Het moet toch beter met de verdeling van inkomens. De regering zal specifieke aandacht besteden aan kwetsbare groepen. Venetiaan doelt hiermee ook op de benarde situatie waarin veel huishoudens zijn komen te verkeren door verdubbeling van de brandstofprijzen, ongeveer zes weken geleden.
De presentatie van de regeringsverklaring werd geboycot door de gezamenlijke oppositie in het parlement. De leden liepen weg toen Venetiaan de zaal binnenkwam. Het weglopen van de oppositie moet volgens de fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), Jenny Geerlings-Simons, gezien worden als een „protestsignaal tegen het gedrag van Venetiaan.” De president zou de oppositie in de afgelopen jaren steeds hebben genegeerd.
De gezamenlijke oppositie heeft overigens niet gezegd of ze morgen meedoet aan de festiviteiten rond de viering van dertig jaar Srefidensi, de staatkundige onafhankelijkheid. Een van de activiteiten is een bijzondere openbare vergadering van het parlement, die ook zal worden bijgewoond door buitenlandse gasten, onder wie de Nederlandse premier Balkenende.
Opvallend is dat de oppositie onder aanvoering van de NDP van ex-legerleider Bouterse op de Srefidensidag een protestbetoging in Paramaribo organiseert. Burgers worden via de media opgeroepen opnieuw hun ongenoegen te laten blijken over de brandstofprijsverhoging. De opkomst van betogers is sinds de eerste demonstratie, enkele weken geleden, steeds verder afgenomen, maar de leus is gebleven ”Vene mus’ gwe” (Venetiaan moet weg).