Buitenland

EP’er Belder: Niet buigen voor China

STRAATSBURG (ANP) - Europa mag van China best eisen om gemaakte afspraken na te leven. Daarbij hoeft Europa niet te buigen voor de grote economische kansen in China. Beter is het te zoeken naar gemeenschappelijke belangen.

24 November 2005 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:12

Dat zegt Europarlementslid B. Belder (SGP-ChristenUnie). Op verzoek van het Europees Parlement werkt hij aan een rapport over China.Belder is naar eigen zeggen positief kritisch over China. Een van de speerpunten is de namaak van merkartikelen. „China kan meer doen tegen namaak van Europese merkartikelen”, zegt Belder. „Van alle nepartikelen die de EU instromen, komt 70 procent uit China. Zorgwekkend. En optreden kunnen de Chinezen best. Want ze komen wel in actie tegen misbruik van het olympische logo, vooruitlopend op de spelen in Peking in 2008.”

Belder erkent dat het energie zal kosten voordat het immense land zich ontwikkelt „van piraat tot partner”, qua bescherming van intellectueel eigendom. Hij wil daarom dat de EU de banden met China aanhaalt. Politici op allerlei niveaus zouden elkaar vaker moeten ontmoeten.

Aanhalen van de banden is volgens Belder ook nodig omdat China nog veel moet doen voor mensenrechten en politieke vrijheid. „De strenge Chinese censuur op internet bijvoorbeeld”, aldus Belder. „Nuttig is ook om eens te spreken over Chinees overheidsbeleid zoals het eenkindbeleid. Ik hoor dat dit beleid een generatie voortbrengt die zo verwend is dat ze sociale vaardigheden mist. Dat is voor het land zelf totaal niet gunstig.”

Het SGP-Europarlementslid is daarbij ook niet zo te spreken over de dreigende houding van de Chinezen tegenover Taiwan. China beschouwt Taiwan als een eigen provincie. Recent heeft het land in een wet vastgelegd dat militair ingrijpen tot de mogelijkheden behoort als Taiwan zich onafhankelijk verklaart.

Belder: „Ik heb de Chinese autoriteiten gezegd: Als jullie je zo graag willen verenigen met Taiwan, zouden jullie je beslist aantrekkelijker moeten maken. Waarom bijvoorbeeld al die raketten op Taiwan gericht?”

Belder wil daarom ook niet zomaar het verkoopverbod op wapens voor China opheffen. Hij onderstreept de huidige lijn van het Europees Parlement: „Voor opheffing moet China eerst de mensenrechten substantieel verbeteren. Cruciaal is ook de regionale stabiliteit in Oost-Azië. Eventuele opheffing kan alleen in samenspraak met de VS.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer