Buitenland

Britse en Franse troepen naar Afghanistan

Rond de honderd Britse militairen zijn op het vliegveld Bagram bij de Afghaanse hoofdstad Kabul aangekomen. Dat heeft het persbureau Reuters donderdag van welingelichte kringen vernomen. De troepen zouden de faciliteiten van de luchtmachtbasis inspecteren en de weg vrijmaken voor humanitaire operaties.

AFP/RTR
16 November 2001 08:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Londen heeft de aanwezigheid van Britse eenheden in het noorden van Afghanistan toegegeven. Speciale eenheden van de Royal Marines zouden donderdagmiddag op het vliegveld zijn gearriveerd, aldus de zegsman.

Eerder op de dag maakte Groot-Brittannië bekend dat het een diplomaat naar Kabul stuurt. De 51-jarige Stephen Evans is de eerste Britse diplomaat in twaalf jaar die naar Afghanistan gaat. Hij zal de oppositie helpen bij het opzetten van een brede regeringscoalitie.

Circa zestig Franse militairen vertrekken vrijdag voor een missie in Afghanistan. Dit heeft het Franse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De militairen reizen via Oezbekistan naar de stad Mazar-i-Sharif. Zij zullen daar toezien op de humanitaire hulpverlening.

Frankrijk had eerder deze week bij de Verenigde Naties al kenbaar gemaakt dat het bereid is medewerking te verlenen aan een missie in Afghanistan. De Franse minister van Defensie zei donderdag dat Franse militairen konvooien met hulpgoederen gaan begeleiden, maar het was nog onduidelijk hoeveel soldaten er zouden worden gestuurd en wanneer zij zouden vertrekken.

Vertrouwen
Het bestuur van de Groenen heeft de afgevaardigden van de partij in de Bondsdag donderdag opgeroepen hun vertrouwen in bondskanselier Gerhard Schröder uit te spreken. De leider van de Duitse regering stelt vrijdag in de Duitse Tweede Kamer de vertrouwenskwestie over Duitse militaire deelname aan de internationale strijd tegen het terrorisme.

Het bestuur is unaniem van mening dat de regering alle verduidelijkingen die de Groenen over de Duitse betrokkenheid bij de strijd tegen het terrorisme hebben gevraagd, bevredigend heeft beantwoord.

Zeker vier Groene Bondsdagleden hebben aangegeven tegen het regeringsbesluit te stemmen. Sommige anderen aarzelen. Als meer dan zes Groene of SPD-afgevaardigden tegen stemmen, verliest de coalitie van de sociaal-democratische SPD en de Groenen de meerderheid in het Duitse parlement.

De SPD-parlementariër Christe Lörcher is donderdag uit de Bondsdagfractie gestapt. Ze was vrijdag van plan tegen te stemmen. Met haar vertrek is de meerderheid van de roodgroene coalitie van Schröder van zeven tot zes gereduceerd. Lörcher heeft gezegd dat ze haar mandaat wil behouden.

Bij een vertrouwenskwestie in de Bondsdag moet de bondskanselier formeel de helft plus één stem krijgen. De Bondsdag telt 666 zetels, daarvan heeft de coalitie er na het vertrek van Lörcher 340. Voor het aannemen van een motie van vertrouwen moeten 334 mensen vóór stemmen, de helft plus één. De oppositie van CDU/CSU, FDP en PDS heeft 325 zetels. Lörcher behoort sinds donderdag tot een eenmansfractie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer