Belgische minister wil heroïneverstrekking
De Belgische minister Aelvoet (Volksgezondheid) wil dat naar het voorbeeld van Nederland en Zwitserland aan sommige drugsverslaafden onder controle heroïne wordt toegediend.
Heroïneverslaafden krijgen nu vervangende middelen, zoals methadon, maar bij een kleine groep heeft dat geen effect.
Volgens Aelvoet is het beter om aan die mensen kleine doses heroïne te geven. Daardoor wordt de kans kleiner dat ze in de misdaad verzeild raken. De minister pleit voor een eerste proefproject in Luik. De stad heeft al sinds 1998 plannen voor zo’n experiment. Eind april nam de gemeenteraad nog een motie aan. Luik heeft veel te maken met overlast veroorzakende drugsverslaafden. „Eén verslaafde staat voor dagelijks twee gestolen autoradio’s”, zei burgemeester Demeyer zaterdag op een bijeenkomst in zijn stad.
De Belgische vereniging die zich bezighoudt met alcohol- en andere verslavingsproblemen vindt het idee wel goed, maar vraagt om meer onderzoek. Deskundigen vrezen dat verslaafden daardoor juist kiezen voor heroïne en vinden strikte controle nodig.
Gecontroleerde heroïneverstrekking is momenteel echter niet toegestaan in België en vereist daarom een wetswijziging. „Maar hoe overtuigd ik ook ben, ik kan niet alleen beslissen”, aldus Aelvoet.
Op de bijeenkomst in Luik gaf een Zwitserse arts hoog op van een project in Genève waar 1100 (van de 30.000) verslaafden, meest dertigers met een drugsverleden van zo’n vijftien jaar, twee tot drie keer daags een injectie krijgen. Ook dankzij psycho-medische begeleiding kunnen zij daardoor bijna weer normaal functioneren. Heroïne is weliswaar duurder dan methadon, maar het aantal misdrijven dat is gepleegd door een verslaafde is volgens de arts sterk teruggelopen en daarmee ook de veiligheids- en medische kosten.