Bush pleit in China voor vrijheid van christenen
PEKING - De Amerikaanse president George W. Bush heeft zondag bij zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao gepleit voor meer vrijheid voor kerken en andere mensenrechten. Tegelijk ondernam hij een poging de handel tussen China en de VS te verbeteren.
Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, bezocht Bush zondagochtend een dienst in de Gangwashi Kerk, een van de vijf protestantse kerken die in China officieel zijn toegestaan. De Amerikaanse president probeerde Peking te bewegen vertegenwoordigers van het Vaticaan uit te nodigen.Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice toonde zich teleurgesteld over de Chinese reactie op concrete mensenrechtengevallen die de Verenigde Staten in september hadden aangekaart. „Wij hebben zeker niet de vooruitgang gezien die wij hadden verwacht”, zei Rice tegen journalisten in Peking. In zulke kwesties moet men echter over een lange adem beschikken, voegde zij eraan toe.
De Verenigde Staten willen op korte termijn oplossingen voor de toenemende spanningen in de wederzijdse handel. De Chinese president zegde stappen toe om de handel meer in evenwicht te brengen. Een eerste stap was de bestelling van zeventig vliegtuigen van het type Boeing 737 ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans ten opzichte van China stijgt naar verwachting dit jaar echter boven de tweehonderd miljard dollar.
Bush zei dat meer moet worden gedaan om Amerikaanse ondernemers en boeren eerlijker toegang tot de Chinese markt te verschaffen. De Amerikaanse president verlangde ook harder optreden tegen piraterij van Amerikaanse software, films en andere producten die auteursrechtelijk beschermd zijn. Voorts is volgens de VS de Chinese munt, de yuan, zo’n 40 procent te hoog gewaardeerd, waardoor Chinese producten te goedkoop zijn en de Amerikaanse export te duur.
Wat de buitenlandse politiek betreft, bedankte Bush China voor de inspanningen om het conflict over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma op te lossen. „Onze beide landen streven naar een Koreaans schiereiland dat stabiel, vreedzaam en vrij van kernwapens is”, zei Bush.
Hu zegde zijn Amerikaanse gast toe dat zijn regering de hereniging met Taiwan met vreedzame middelen zal nastreven, maar hij onderstreepte dat Peking een onafhankelijkheidsverklaring van Taiwan niet zal tolereren.
Hu accepteerde een uitnodiging van Bush om begin volgend jaar als eerste Chinese president een officieel bezoek aan de Verenigde Staten te brengen, maakte het persbureau Xinhua bekend. Hu zou afgelopen september al naar Washington komen, maar het bezoek moest toen worden uitgesteld vanwege de ramp die in het zuiden van de VS was veroorzaakt door de orkaan Katrina.
De politie in Peking hield minstens dertig personen aan die de Amerikaanse president bij een bezoek aan een christelijke kerk wilden aanspreken. „Als ik had gekund, had ik de Amerikaanse president gezegd dat dit een land is zonder mensenrechten en zonder democratie”, zei Tian Baocheng, een 48-jarige buschauffeur. Een politiewoordvoerder ontkende in eerste instantie dat er arrestaties waren verricht, maar zei toen dat hij navraag zou doen.
In de Verenigde Staten is onlangs kritisch gereageerd op de veroordeling van een protestantse dominee, zijn vrouw en haar broer. Een Chinese rechter deelde celstraffen uit aan de drie, nadat ze schuldig waren bevonden aan het illegaal drukken van bijbels.
De Amerikaanse president kwam zaterdag in China aan voor de derde etappe van zijn rondreis door Azië. Eerder deed hij Japan en Zuid-Korea aan. In dat laatste land woonde hij de top bij van de APEC, de organisatie van landen aan de Stille Oceaan.