Binnenland

Zeilende lijndienst op het IJsselmeer

Toeristische zeilschepen gaan deze zomer een lijndienst onderhouden tussen Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen. Volgend jaar wordt de lijndienst Sailtrack uitgebreid en gaan klippers, tjalken, schoeners en andere traditionele zeilschepen dagelijks veertien havenplaatsen aan het IJsselmeer aandoen.

ANP
14 June 2002 23:03Gewijzigd op 13 November 2020 23:37

De Traditionele Chartervaart Nederland vaart momenteel al met traditionele zeilschepen over de voormalige Zuiderzee, maar nog zonder vast schema. Twee jaar geleden is het plan opgevat voor een lijndienst, aldus een woordvoerster vrijdag.

Samen met de stichting De Gouden Cirkel, een toeristisch samenwerkingsverband van IJsselmeerplaatsen, is het idee uitgewerkt. Tot 2005 wordt de zeillijndienst gesubsidieerd door de provincies Noord-Holland, Friesland, Overijssel en Flevoland met totaal 308.000 euro.

Bij wijze van proef gaan vanaf 20 juli twee weken lang zo’n zes traditionele zeilschepen op drie trajecten varen: van Amsterdam naar Hoorn, van Hoorn naar Enkhuizen en van Enkhuizen naar Amsterdam. Daarmee sluiten de schepen aan op festiviteiten die van half juli tot begin augustus in die drie plaatsen plaatshebben vanwege 400 jaar VOC. Dagelijks kunnen toeristen en dagjesmensen in een van de plaatsen om 10.00 uur aan boord stappen.

De bedoeling is dat volgend jaar juli en augustus elke ochtend een zeilschip vertrekt vanuit veertien havens. De toerist kan kiezen uit twee trajecten. De zuidroute gaat langs de plaatsen Enkhuizen, Hoorn, Monnickendam, Amsterdam, Muiden, Lelystad en Lemmer. Voor de noordroute vertrekt een schip van ”het vrouwtje van Stavoren” en via ondermeer de binnenwateren langs Sneek, Ossenzijl, Kampen, Urk, Medemblik en Makkum.

Een toerist kan er voor kiezen een dag mee te varen, maar mag ook langer aan boord blijven. Het duurt zeven achtereenvolgende dagen voordat een heel traject is afgelegd. Gemiddeld wordt per dag 35 kilometer afgelegd, wat een vaartijd van ongeveer vijf uur betekent.

Tijdens de dagtochtjes leggen de schepen vaak aan in diverse andere historische havenstadjes met toeristische attracties. Uiteindelijk moet het zo’n zeven uur duren voordat de klippers, tjalken en schoeners in de volgende haven zijn beland. De zeilschepen zijn natuurlijk wel sterk afhankelijk van de wind. Bovendien moeten er soms sluizen en bruggen gepasseerd worden.

Een dagtocht kost 42,50 euro, de volgende dagen 32,50 euro. Kinderen tot twaalf jaar kunnen mee voor de halve prijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer