Buitenland

Rust keert weer in Parijs

PARIJS - In de twintigste nacht van gewelddaden en vernielingen in Franse steden is het vooral in Parijs en omgeving rustig gebleven.

Buitenlandredactie
16 November 2005 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:10

Voor het eerst sinds eind oktober is er de afgelopen nacht in de inmiddels beruchte departmenten Hauts-de-Seine en Val-de-Marne geen enkel voertuig in brand gestoken.De politie telde echter in het hele land in de afgelopen nacht nog 159 uitgebrande auto’s, drie minder dan maandagnacht. Er zijn 44 arrestaties verricht.

Dinsdag stemde de Assemblée Nationale, het Lagerhuis van het Franse parlement, in met een voorstel van de regering om een serie noodmaatregelen op basis van een oude wet om onrust in de Noord-Afrikaanse kolonieën de kop in te drukken, met drie maanden te verlengen. Linkse oppositiepartijen stemden tegen, omdat het aantal incidenten de laatste dagen geleidelijk afneemt.

Het voorstel moet woensdagavond nog door de Senaat worden goedgekeurd. De noodmaatregelen zouden tot 21 februari 2006 van kracht blijven. De instemming van het parlement geldt als vrijwel zeker, omdat de centrumrechtse regering in beide kamers over een meerderheid beschikt.

De rellen braken uit in Parijse voorsteden waar veel allochtonen van (Noord-)Afrikaanse afkomst wonen. De ongeregeldheden verspreidden zich naar andere Franse plaatsen.

Premier Dominique de Villepin heeft dinsdagochtend onverwachts een bezoek gebracht aan de Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois, waar eerder hevige rellen plaatshadden. De regeringsleider sprak met bewoners, onderwijzers en zakenlieden. Het was zijn eerste bezoek aan een gebied dat getroffen is door rellen.

„Tijdens onze ontmoeting deze ochtend sprak ik veel mensen die echt vooruitgang willen, hun projecten willen realiseren of een baan willen vinden. Zij moeten worden geholpen”, zei De Villepin na afloop. Het gevoel van onrechtvaardigheid en discriminatie moet worden weggenomen, voegde hij eraan toe.

De rellen begonnen op 27 oktober na de dood van twee jongens die op de vlucht waren voor de politie. Daarna breidden de rellen zich snel uit over het hele land. Het waren vooral Fransen van Arabische en Afrikaanse herkomst die in opstand kwamen. Veel voorsteden zijn verloederd en de werkloosheid is er groot. De bewoners klagen over racisme en discriminatie.

Het hoofd van de nationale politie, Michel Gaudin, zei dinsdag in een gesprek met het dagblad Le Monde dat 80 procent van de mensen die zijn opgepakt tijdens de rellen bekenden van de politie zijn.

In een toespraak op televisie beloofde president Jacques Chirac maandagavond de relschoppers hard, maar eerlijk aan te pakken. Volgens hem hebben de ongeregeldheden een „diepe malaise” en een „nationale identiteitscrisis” in Frankrijk aan het licht gebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer