Rolstoelen kosten Arnhem vermogen
ARNHEM (ANP) - De gemeente Arnhem moet volgend jaar 1,3 miljoen euro op tafel leggen om inwoners van Het Dorp te kunnen voorzien van een rolstoel.
Dat is het gevolg van een wetswijziging, waardoor de kosten van rolstoelen niet meer onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) vallen en gemeenten verplicht zijn die kosten te dragen.In Het Dorp, een wooncentrum voor zwaar lichamelijk gehandicapte mensen, heeft circa driekwart van de bewoners een of meer rolstoelen nodig. Arnhem verwacht door de wetswijziging volgend jaar voor ongeveer 230 mensen de rolstoel te moeten betalen. De gemeente vindt dat niet terecht. De wetswijziging deugt niet en bovendien heeft Het Dorp een landelijke functie, aldus de gemeente in een brandbrief die maandag aan de Tweede Kamer is verzonden.
Rolstoelen vallen volgens de nieuwe regeling onder de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG). Maar wie in een instelling verblijft met de indicatie ”verblijf zonder behandeling” komt niet voor WVG-vergoedingen in aanmerking en is aangewezen op eigen of gemeentelijk geld. Aangezien Het Dorp permanente, zelfstandige huisvesting biedt aan mensen die een onomkeerbare handicap hebben, valt naar verwachting 75 procent van de bewoners onder de indicatie „verblijf zonder behandeling”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Arnhem zag het probleem in 2004 al aankomen en vroeg toen met steun van de Kamer aan de staatssecretaris om een aparte voorziening voor Het Dorp. Maar volgens de gemeente heeft de regering daar uitsluitend op laten weten dat de wet niet opnieuw wordt veranderd. Vergoeding van rolstoelen zou volgens de regering via een andere wet kunnen plaatshebben, maar dat blijkt in de praktijk onmogelijk, aldus de gemeentelijke zegsman.
Arnhem vindt het oneerlijk dat deze gemeente als enige in Nederland voor de vergoeding van zo veel rolstoelen, die vaak ook nog extra duur zijn, moet opdraaien, alleen omdat de unieke voorziening Het Dorp nu eenmaal bij Arnhem hoort. Het vergoeden van rolstoelen voor bewoners slokt volgens de gemeente 12 procent van het totale gemeentelijke budget voor gehandicaptenvoorzieningen op. Arnhem hoopt dat de Tweede Kamer alsnog iets voor de bewoners van Het Dorp en de gemeente kan doen.