Buitenland

EU wil actie tegen illegale immigratie

De EU krijgt op termijn waarschijnlijk een speciale politiemacht voor de bewaking van de buitengrenzen. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken staan welwillend tegenover dit plan, zo bleek donderdag op een vergadering in Luxemburg.

Buitenlandredactie
14 June 2002 08:58Gewijzigd op 13 November 2020 23:37

Eind volgende week ontmoeten in het Spaanse Sevilla de regeringsleiders van de vijftien lidstaten elkaar. Bij die gelegenheid zal er naar verwachting op het hoogste niveau een principeakkoord worden bereikt over de vorming van zo’n gezamenlijke en centraal geleide douane, met een eigen uniform en reglement. De Europese Commissie presenteerde onlangs een voorstel voor een dergelijk bovennationaal korps.

„Het begin van het traject is er”, zo stelde demissionair staatssecretaris Kalsbeek vast, die namens Nederland het EU-beraad in het groothertogdom bijwoonde. Daaraan voegde zij toe dat de uitwerking nog veel tijd zal vergen. Zij voorziet met name moeilijkheden over de bevoegdheden en de financiering.

De strijd tegen de illegale immigratie groeit de laatste weken uit tot een van de belangrijkste thema’s op de agenda van de Unie. Kalsbeek constateerde dan ook dat alle collega’s grote betrokkenheid toonden bij het debat erover. De opmars van partijen die het ongenoegen van de burgers verwoorden op dit gebied heeft de zittende politici wakker geschud.

De EU denkt na over een benadering langs twee lijnen. Zij wil in de eerste plaats een beperking van het aantal vreemdelingen dat Europa binnenstroomt. Tevens streeft zij ernaar de terugkeer van illegalen te bevorderen. Daartoe overweegt zij afspraken tot stand te brengen met landen waar veel mensen vandaan komen. Er gaan stemmen op om de omvang van de economische hulp afhankelijk te maken van de mate waarin overheden wensen samen te werken op deze punten.

De presidenten en premiers zullen zich in Sevilla buigen over een reeks van mogelijke maatregelen in de sfeer van het asiel- en migratiebeleid. Bijna drie jaar geleden werd in het Finse Tampere eveneens een top gewijd aan deze problematiek. Dat resulteerde weliswaar in tal van voornemens, maar er kwam in de periode daarna geen vervolg op in de zin van concrete daden, zoals het realiseren van gemeenschappelijke regels voor het toelaten van vluchtelingen.

Volgens Kalsbeek onderkent thans iedereen de urgentie om stappen te zetten. „Het feit dat er de politieke wil is om op dit terrein iets te doen, zal het nieuws zijn van het overleg in Sevilla”, voorspelde de Belgische minister Duquesne. Zijn Britse ambtgenoot Blunkett meent dat er momenteel goede kansen bestaan om actie te ondernemen. Anderen vrezen echter dat het ook nu bij alleen mooie woorden zal blijven.

Europees commissaris Vitorino (Justitie) zei het enthousiasme van de lidstaten toe te juichen, maar herinnerde er tegelijk aan in de voorbije jaren weinig steun te hebben gekregen voor een doortastende aanpak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer