Commotie in Putten over euthanasiebesluit
PUTTEN - Euthanasie mag voortaan in zeven protestants-christelijke verzorgings- en verpleeghuizen op de Noordwest-Veluwe. Daarmee gaat er een wissel om. Oud-directeur J. Keus: „Het is ongelofelijk dat een algemeen tehuis als Zilverschoon in Nijkerk geen euthanasie toepast en een protestants-christelijk huis wél.”
Aanleiding tot de commotie is de zorgvisie van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, die dit jaar ontstond door fusie van zeven tehuizen in Ermelo, Harderwijk en Putten. Daarin staat dat de verantwoordelijkheid voor een euthanasiewens bij de cliënt ligt. Als die bij zijn standpunt blijft, zal de directie „ruimte bieden om binnen de wettelijke bepalingen aan de uitvoering van die wens tegemoet te komen.”Directeur W. van der Meer gaf in augustus in het Puttens Weekblad aan dat een cliënt de regie over zijn eigen leven heeft. „Toen gingen bij mij alle bellen rinkelen”, zegt Keus. „Ik heb de zorgvisie opgevraagd en kwam er tot mijn verbijstering achter dat euthanasie wordt toegestaan.”
Keus gaf tot 2000 leiding aan verzorgingshuis Elim, dat in 1957 werd opgericht vanuit de Hervormde Kerk in Putten. Eind 2002 wees hij het bestuur, de cliëntenraad en de ondernemingsraad van Elim en de hervormde gemeente erop dat het zaak was in het geval van fusie alert te blijven op het euthanasiebeleid.
Om het beleid van Elim vanuit een bijbels mensbeeld te waarborgen, was Keus in 1999 begonnen met het opstellen van een identiteitsdocument. Daarin staat dat „indien sprake is van een uitdrukkelijk verzoek tot actieve levensbeëindiging, dit niet zal worden ingewilligd.”
Keus’ opvolger, Van Gurp, deelde deze mening en deed daarom volgens Keus in 2004 nog een poging de fusie ongedaan te maken. De statuten waren toen echter al ondertekend.
Volgens Keus had het toenmalige bestuur van Elim moeten zorgen dat het identiteitsdocument na de fusie gewaarborgd zou blijven. „Maar dat is nagelaten bij het tekenen van de statuten. Het identiteitsdocument heeft daarmee zijn rechtsgeldigheid verloren, waardoor de weg vrij is voor het toepassen van euthanasie.”
Directeur Van der Meer meent dat enige nuancering op haar plaats is. „Met betrekking tot euthanasie voeren we een nee-tenzijbeleid. Als protestants-christelijke organisatie leggen we de nadruk op een goede palliatieve zorg, waarbij we in gesprek blijven met de cliënt. Maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de cliënt zelf om richting te geven aan zijn leven. Euthanasie wordt van overheidswege toegestaan. Als iemand persisteert in zijn verzoek om euthanasie, willen wij niet zeggen dat hij dan maar naar een andere instelling moet verhuizen. Is dát nu een menselijke benadering?”
De identiteitsraad van Elim verklaarde woensdag in deze krant de visie van de directie af te wijzen en verbaasd te zijn als raad niet bij de opstelling ervan betrokken te zijn. Van der Meer geeft aan dat een identiteitsraad „niet goed past” in de nieuwe organisatie. „Het is nu zaak de zorgvisie te implementeren bij de instellingen, met inachtneming van de historie en de identiteit van de diverse huizen. We willen recht doen aan de eigenheid van Elim.”
De ChristenUnie-fractie in Putten reageert „verbijsterd.” Fractievoorzitter A. van den Berg vraagt zich af „of de kerken op de hoogte zijn geweest van de houding van de Zorggroep Noordwest-Veluwe ten opzichte van het euthanasiebeleid.”
De ChristenUnie overweegt een motie in te dienen. „Er het zwijgen toe doen is wel het laatste. Dit mag niet maar stilletjes voorbijgaan.”