Buitenland

Frankrijk zet relschoppende buitenlanders uit

PARIJS (ANP) – Frankrijk gaat relschoppers met een buitenlandse nationaliteit het land uitzetten. Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken heeft woensdag geëist dat de regionale autoriteiten buitenlandse oproerkraaiers wegsturen.

9 November 2005 16:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:09


Alle mensen die in het kader van de onlusten in Franse steden door de rechter zijn veroordeeld en niet de Franse nationaliteit hebben, moeten worden uitgezet. Het bevel tot uitzetting geldt ook voor buitenlanders die over geldige verblijfsvergunningen beschikken.

Alle mensen die in het kader van de onlusten in Franse steden door de rechter zijn veroordeeld en niet de Franse nationaliteit hebben, moeten worden uitgezet. Het bevel tot uitzetting geldt ook voor buitenlanders die over geldige verblijfsvergunningen beschikken. Volgens Sarkozy gaat het tot dusverre om 120 mensen. Hij vroeg de prefecten (hoogste vertegenwoordigers van de staat in de departementen) die personen terstond uit te zetten. De rellen die Frankrijk al bijna twee weken in hun greep hebben, worden voornamelijk veroorzaakt door moslims van Noord–Afrikaanse origine en zwarten van Afrikaanse afkomst.

De Franse politicus Jean Marie Le Pen pleitte eerder woensdag ervoor jonge allochtonen die deelnemen aan de rellen de Franse nationaliteit te ontnemen. De leider van het rechtse Front National zei dat in een vraaggesprek met de Britse zender BBC.

„De Franse wet staat het afnemen van de nationaliteit toe van mensen die haar niet waardig zijn”, aldus Le Pen. Hij benadrukte dat alleen van mensen die zich misdragen de nationaliteit moet worden afgenomen en niet van bijvoorbeeld de ouders van relschoppers.

Als ontevreden jongeren denken dat er in Frankrijk geen mogelijkheden zijn, kunnen ze nog altijd terug naar het land waar ze vandaan kwamen, voegde de politicus er aan toe. „Ik geloof dat deze jongeren niet echt werk zoeken. Om te werken moeten ze een baan willen zoeken." Volgens hem leven velen van hen volstrekt tevreden met een uitkering of opbrengsten van de drugshandel.

De strenge maatregelen die de Franse regering dinsdag nam en die steden onder meer de mogelijkheid gaf de avondklok in te stellen, lijken effect te sorteren. In de Franse steden was het in de nacht van dinsdag op woensdag veel rustiger dan in de vorige nachten, aldus de politie.
„Er is een duidelijke afname van geweld, vooral in de provincies, en deze trend zet zich ook door in de regio Parijs”, aldus een politiefunctionaris over de dertiende nacht op rij.

Verscheidene steden, waar het in de nacht van dinsdag op woensdag onrustig was, stelden woensdagavond een uitgaansverbod in voor jongeren tot 16 jaar, nadat de regering de noodtoestand had afgekondigd voor de door rellen geteisterde districten. Vooral door socialisten bestuurde plaatsen met een allochtone bevolking zagen af van de avondklok. Zij vreesden met de maatregel olie op het vuur te gooien.

Parijs koos voor een tweesporenbeleid: enerzijds een keiharde aanpak van de relschoppers en anderzijds ambitieuze plannen om de situatie in de achterstandswijken te verbeteren. Een oude wet uit 1955 – die toendertijd was bedoeld om een opstand in de Franse kolonie Algerije te onderdrukken – is van stal gehaald om de rellen de kop in te drukken.

Verscheidene steden waren nog wel het toneel van botsingen tussen relschoppers en oproerpolitie. Ruim zeshonderd auto’s gingen in vlammen op, een halvering van het aantal in vergelijking met voorgaande nachten.

In enkele Belgische steden deden zich in de nacht van dinsdag op woensdag eveneens nieuwe incidenten voor. In Antwerpen, Gent en Lokeren werden vier auto’s, een vrachtwagen en een bus in brand gestoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer