Binnenland

„Aftreden Pastors positief voor verkiezingsuitslag LR"

ROTTERDAM (ANP) – Het gedwongen aftreden van Marco Pastors berokkent Leefbaar Rotterdam geen schade, juist het tegendeel. Dat zei bestuurskundige L. Schaap van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) woensdag over het gewongen aftreden van de oud–wethouder Fysieke Infrastructuur in Rotterdam. De lijsttrekker van LR heeft nu de handen vrij om campagne te voeren.

9 November 2005 14:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Misschien leveren de gebeurtenissen de partij kiezers op, stelt Schaap. „Pastors verwoordt de opvatting van delen van de bevolking." En dat zou de politicus volgens de hoogleraar ook kiezers op kunnen leveren die LR door de collegeperiode heen verloren was.De deskundige heeft het idee dat Pastors zelf geen problemen heeft met zijn gedwongen aftreden. Daarom vraagt Schaap zich af of ontslag Pastors’ opzet is geweest. „Maar dit kan ik niet hard maken."

Pastors heeft in maart opgelegd gekregen dat hij zich met zijn eigen portefeuille moet bezighouden. „Bewust of onbewust is hij een stap te ver gegaan door in een interview opnieuw uitspraken over moslims te doen." De hoogleraar vindt het heel erg makkelijk, zelfs te makkelijk, dat Pastors zich dinsdag profileerde in de rol als slachtoffer. Dat is hij niet, stelt Schaap nadrukkelijk. Hij heeft immers met de gemeenteraad afspraken gemaakt om geen uitspraken te doen over zaken waar hij niet over gaat. „Hij wist dat hij zich, als hij dit wel deed, in een moeilijk parket zou brengen. Wat me opvalt, is dat Leefbaar Rotterdam heel weinig zelfkritiek heeft", zei hij.

Pastors’ verkiezingscampagne kwam na zijn aftreden al flink op stoom. Hij liet dinsdag gelijk al doorschemeren dat hij landelijke ambities heeft. „Wat dat betreft is hij een waardige opvolger van Pim Fortuyn, want die deed hetzelfde." Fortuyn wilde de lokale partij in het pluche helpen, maar wilde zelf minister–president worden. Schaap is benieuwd of de kiezer accepteert dat Pastors naar Den Haag gaat. „Zij zullen zich in de steek gelaten voelen."

Hij verwacht niet dat deze crisis effect heeft op coalitievorming na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. „Het alternatief voor alle partijen is of in de oppositie zitten of met de PvdA besturen." Zoals het er nu in opiniepeilingen uitziet, wordt de PvdA weer de grootste partij. „Zij zullen dan het voortouw in de onderhandelingen nemen." Hij verwacht niet, mocht er eenzelfde college komen, dat het CDA en de VVD opnieuw hetzelfde aantal wethouders mogen leveren. Met allebei twee wethouders zijn ze in principe „oververtegenwoordigd". „Het is de vraag of LR die bescheidenheid volhoudt. Politieke rekeningen worden altijd vereffend." Het CDA wilde dinsdag ook dat Pastors moest vertrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer