Buitenland

Oppositie Ethiopië roept op tot algemene staking

ADDIS ABEBA (AP) - De oppositie in Ethiopië heeft maandag een oproep gedaan voor een algemene staking met het doel toegang tot de staatsmedia voor de oppositiepartijen af te dwingen. Een andere eis luidt wijziging van de parlementaire reglementen die verhinderen dat de oppositie invloed kan uitoefenen op het proces van wetgeving. De staking zou onmiddellijk moeten ingaan.

8 November 2005 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

De stakingsoproep en de algemene onrust over de dood van 46 mensen bij de rellen van vorige week leken een recept voor nieuwe ongeregeldheden, maar het bleef relatief rustig in de hoofdstad Addis Abeba. Winkels waren gesloten, taxi’s waren niet op straat te zien. Ook in de provinciesteden waar het vorige week tot rellen kwam, bleven incidenten uit.Ondertussen werden 24 oppositieleiders voorgeleid aan rechters, onder wie de voorzitter en de vicevoorzitter van de oppositionele Coalitie voor Eenheid en Democratie, respectievelijk Hailu Shawel en Berhanu Nega. Net als in het geval van de bekende mensenrechtenadvocaat Mesfin Wolde Mariam werd hun voorlopige hechtenis verlengd met veertien dagen, aldus hun advocaten. Zij zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld, maar worden verdacht van „pogingen het constitutionele systeem met geweld omver te werpen.”

De zittingen vonden plaats voor het speciale hof dat is ingesteld om leden van de voormalige militaire bestuursraden uit de jaren ’70 te berechten. Deze oud-medewerkers van het bewind van Mengistu Haile Mariam worden vervolgd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd in de periode van de zogeheten rode terreur. Advocaten van de oppositieleiders protesteerden tegen de voorgeleiding voor het speciale hof, die zij ongrondwettig noemden.

De Ethiopische premier Meles Zenawi zei zondag in Duitsland, waar hij de conferentie ”Partnerschap met Afrika” bijwoonde, de dodelijke slachtoffers van vorige week te betreuren. Volgens Meles waren agenten door gewapende betogers met handgranaten en vuurwapens aangevallen, waardoor hij begrip kon opbrengen voor hun gewelddadige reactie. Hij beloofde een onafhankelijk onderzoek.

De Verenigde Staten en de Europese Unie formuleerden zondag tien eisen, waaronder beëindiging van de onderdrukking van onafhankelijke media en de vrijlating van alle politieke gevangenen. Verder werd de regering gemaand toegang te geven tot de duizenden mensen die gevangen zijn genomen. Als de regering het plan niet overneemt, dreigen de VS en de EU volgens hoge westerse diplomaten met opschorting van de ontwikkelingshulp.

Het geweld brak vorige week dinsdag uit na vreedzame protesten tegen de uitslag van de verkiezingen van 15 mei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer