Spanning Ethiopië en Eritrea loopt op
NEW YORK/ADDIS ABEBA - De Verenigde Naties sturen een gezant naar Ethiopië en Eritrea. De spanningen tussen de landen loopt hoog op. Dat maakte secretaris-generaal Annan donderdag bekend. Beide landen hebben recent troepen en tanks samengetrokken langs de tijdelijke veiligheidszone bij de omstreden grens.
Ethiopië en Eritrea vochten tussen 1998 en 2000 een bittere grensoorlog uit, waarbij meer dan 70.000 mensen om het leven kwamen. Onder zware internationale druk sloten beide landen de Vrede van Algiers. Hierin stond dat het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag zich over het grensconflict zou buigen. De uitspraak zou door beide landen daarna worden geaccepteerd.Het hof kende in 2002 de stad Badme toe aan Eritrea, maar Ethiopië weigert zich neer te leggen bij het oordeel. Een 25 kilometer brede veiligheidszone langs de grens wordt bewaakt door een VN-missie (Unmee). Het werk van de Unmee wordt belemmerd door Eritrea, dat de VN verboden heeft helikoptervluchten uit te voeren. Ook zijn patrouilles beperkingen opgelegd.
Annan lichtte gisteren in een besloten sessie de Veiligheidsraad in. Hij zei na afloop met de Ethiopische premier Meles Zenawi te hebben gesproken. Annan zei desnoods bereid te zijn zelf naar het gebied te gaan. De Veiligheidsraad noemde de opgelegde beperkingen aan Unmee „onacceptabel” en riep de partijen op tot „maximale terughoudendheid.”
De Japanse ambassadeur bij de Veiligheidsraad reist zondag naar Ethiopië en Eritrea. Kenszo Oshima zal daar spreken met militairen van Unmee, maar hij hoopt ook de regeringen in Addis Ababa en Asmara te ontmoeten. De gezant zei niet te gaan onderhandelingen over de slepende kwesties. Hij blijft vier dagen in de Hoorn van Afrika.
In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn gisteren 7 gevangenen gedood en nog eens 26 gevangenen gewond geraakt, van wie 6 ernstig, toen ze probeerden te ontsnappen uit een gevangenis aan de rand van Addis Abeba. Dat heeft het Ethiopische Persbureau gemeld.
Voor de vierde dag op rij was het gisteren onrustig in Addis Abeba. In de buurt van de Nederlandse ambassade werden schoten gehoord, vermoedelijk van de politie, die keihard optreedt tegen demonstranten die de straat opgaan uit protest tegen de omstreden verkiezingen van 15 mei.
Donderdag zijn in de wijk Old Airport, waar veel buitenlanders wonen, drie doden en twaalf gewonden gevallen. Woensdag doodden leger en politie zeker 31 mensen en raakten minstens 150 mensen gewond, zeggen artsen in verschillende ziekenhuizen in Addis Abeba.