Buitenland

Iran boos over steun Italië aan Israël

ROME/TEHERAN - Wat lange tijd niemand voor elkaar heeft gekregen, is de Iraanse president Ahmadinejad wel gelukt: de Italiaanse regering en de oppositie op een lijn krijgen. Donderdagavond zullen ze gezamenlijk blijk geven van hun solidariteit met Israël. De Iraanse regering heeft boos gereageerd op de aangekondigde manifestatie.

Van onze correspondent
3 November 2005 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:08
TEHERAN – Iraanse studenten ver brandden woensdag Amerikaanse vlaggen tijdens een demonstratie in de hoofdstad Teheran. Vlak voor het Amerikaanse ambassadege bouw schreeuwden ze leuzen als ”Dood aan Amerika” en ”Dood aan Israël”. - Foto EPA
TEHERAN – Iraanse studenten ver brandden woensdag Amerikaanse vlaggen tijdens een demonstratie in de hoofdstad Teheran. Vlak voor het Amerikaanse ambassadege bouw schreeuwden ze leuzen als ”Dood aan Amerika” en ”Dood aan Israël”. - Foto EPA

Ministers, oppositieleiders, hoofdredacteuren, schrijvers, vakbondsleiders en religieuze hoofden - bijna iedereen die politiek en maatschappelijk wat voorstelt in Italië neemt vanavond deel aan de fakkeloptocht voor de Iraanse ambassade in Rome.De tocht is georganiseerd door het conservatieve blad Il Foglio, dat mede gefinancierd wordt door de vrouw van premier Berlusconi. In totaal worden 10.000 mensen verwacht.

De enige afwezigen zullen afgevaardigden zijn van de twee communistische partijen in het parlement. De opkomst van zo veel opinieleiders kan leiden tot een groot veiligheidsprobleem. Het protest is gericht tegen de Iraanse president Ahmadinejad, die vorige week had gezegd dat „Israël van de kaart moet worden geveegd.” Het is een unicum in het twistzieke Italië dat rechts en links gezamenlijk optrekken.

Het protest in Rome heeft Iran gealarmeerd. Italië is van oudsher een belangrijke partner van Iran alsook van andere landen in het Midden-Oosten. Vóór het aantreden van de regering-Berlusconi in 2001 voerde Italië feitelijk een pro-Palestijnse politiek. De verdediging van Israëls rechten is iets van de laatste jaren. De adhesie voor een demonstratie voor steun aan Israël in Rome, tijdens de golf aan zelfmoordaanslagen in Israël in 2002, was nog minimaal. Ook die demonstratie was georganiseerd door het dagblad Il Foglio.

Woensdag riep Teheran de Italiaanse ambassadeur in Iran op het matje om te klagen over de ophanden zijnde manifestatie in Rome. De ambassadeur had volgens het Italiaanse persbureau ANSA geantwoord dat „het bestaansrecht van Israël buiten discussie” staat. „Hoewel de posities van Iran en Italië niet altijd gelijk lopen, voert Rome van oudsher een vrije dialoog met Teheran in het belang van de vrede.”

Uit een bericht van het Iraanse persbureau FARS woensdag bleek dat iedereen die deelneemt aan de fakkeltocht door Iran als „zionist” wordt beschouwd. Het persbureau haalde ook weer een oud bericht tevoorschijn, dat al jaren als een complottheorie in de door de overheid gecontroleerde Iraanse media circuleert, over de dood van Edoardo Agnelli, de zoon van de toenmalige president van het autoconcern Fiat. De labiele Edoardo, die geen functies had in Italiës grootste onderneming, pleegde in 2000 zelfmoord. Volgens de Iraniërs was Edoardo tot de sjiitische islam bekeerd, en betrof zijn dood een moord begaan door „zionisten.”

De Agnelli-telg om het roer bij Fiat over te nemen is de 28-jarige John Elkann, zoon van een Agnelli en een Joods-Italiaanse schrijver. Fiat beschikt over twee fabrieken in Iran.

Tot zover onze correspondent in Rome.

Intussen heeft Iran woensdag ingestemd met een inspectie van het militaire complex Parchin door de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) mag het complex volgens anonieme diplomaten in Wenen op korte termijn bezoeken om vast te stellen of er experimenten worden uitgevoerd in het kader van het veronderstelde Iraanse kernwapenprogramma.

Volgens de Verenigde Staten en andere landen werken de Iraniërs in Parchin heimelijk aan atoomwapens, terwijl de regering in Teheran volhoudt dat het Iraans atoomprogramma slechts vreedzame doelen dient. Het IAEA heeft het complex, dat door het leger wordt gerund, in januari geïnspecteerd, maar toen werden geen sporen van nucleaire activiteiten gevonden.

Ondanks dit gebaar lijkt de ultraconservatieve Iraanse president Mahmud Ahmadinjedad zijn harde lijn naar het buitenland gewoon voort te zetten. Dinsdag liet de regering in Teheran weten dat tientallen ambassadeurs die onder de vorige president, Mohammad Khatami, zijn benoemd, zullen worden vervangen. De maatregel betekent de radicaalste reorganisatie van het Iraanse corps diplomatique sinds de islamitische revolutie in 1979.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, kondigde dinsdag aan dat ongeveer veertig nieuwe ambassadeurs worden benoemd, die in maart 2006 aan de slag gaan. Iran heeft 97 ambassadeurs wereldwijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer