Balkenende: Open dialoog met Poetin over mensenrechten
DEN HAAG (ANP) – Premier Balkenende en de Russische president Poetin hebben woensdag op de tweede dag van het staatsbezoek van de Russische leider aan Nederland „een open dialoog" kunnen voeren over de mensenrechten in Rusland.
Balkenende zei tijdens een persconferentie dat hij de Nederlandse zorgen had overgebracht. Poetin wees erop dat het terrorisme „adequaat" bestreden moet worden en zei te streven naar meer samenwerking met Europa in de strijd tegen het terrorisme.„Als we maar een minuut zwakte tonen in de strijd tegen terroristen, zullen er nog veel meer slachtoffers vallen", zei Poetin. Hij zei erbij dat het natuurlijk nodig is dat „geciviliseerde methoden" gebruikt worden in de strijd tegen „zeer gewelddadige mensen, beesten in menselijke gedaante".
Poetin sneerde naar kritische Europese politici die „een groter moslim willen zijn dan de profeet Mohammed", maar weigeren waarnemers te sturen naar het referendum of de presidentsverkiezingen in Tsjetsjenië.
Een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer (linkse oppositie en regeringspartij D66) bleek niet tevreden over hoe het kabinet de kwestie van de mensenrechten heeft aangepakt. Koenders (PvdA) vroeg het kabinet woensdag om opheldering.
Vooral de opmerking van de koningin over de „ondubbelzinnige wijze" waarop Poetin aansluiting heeft gezocht bij de internationale strijd tegen het terrorisme, is tegen het zere been van de PvdA.
Koenders kreeg steun van GroenLinks en SP. GroenLinks–Kamerlid Karimi vond de tafelrede van de koningin „tenenkrommend". „Als je kijkt naar Tsjetsjenië is het beschamend dat er zo’n lofzang is afgestoken. Hoe hebben Balkenende en Bot de koningin zulke woorden in de mond kunnen leggen?"
D66–Kamerlid Van der Laan schrok toen de koningin tegen Poetin zei dat ze uiting wilde geven aan „ons respect voor het vele dat in korte tijd in uw land tot stand is gebracht". Van der Laan: „Terwijl de vrije media worden onderdrukt en de mensenrechten geschonden!"
CDA en VVD vinden de kritiek onzinnig. Van Baalen (VVD): „Dit is gekrabbel in de marge van mensen die niet weten hoe internationale diplomatie werkt".
Behalve praten over de mensenrechten en over Tsjetsjenië deden de Russische en Nederlandse regering woensdag ook uitgebreid zaken. Er werden overeenkomsten getekend over nauwere samenwerking op velerlei gebied: onderwijs, economie, transport, milieu, belastingen, justitie en politie. Ook zijn afspraken gemaakt over samenwerking bij technologische catastrofes en natuurrampen, bestrijding van infectieziekten en uitwisseling van informatie over terrorisme.
De Russische Sberbank en het Nederlandse Atradius – de voormalige NCM en een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld – werden het ook eens over een samenwerkingsverband.
Balkenende en Poetin spraken verder over de mogelijkheid dat Nederland wordt aangesloten op de Noord–Europese gaspijpleiding, die van Rusland via de Oostzee naar West–Europa gaat lopen. Het Russisch–Duitse bouwproject wordt de komende jaren gerealiseerd. Poetin zei dat Rusland „zeer geïnteresseerd is" in nieuwe deelnemers aan de nieuwe gaspijpleiding en liet ook weten dat het project ook de bouw van gasreservoirs in onder meer Nederland, kan inhouden.
Aan het einde van de middag werd het staatsbezoek – het eerste van een Russische staatshoofd sinds dat van Peter de Grote drie eeuwen geleden – afgesloten met een ceremonieel bij paleis Noordeinde van koningin Beatrix.