Binnenland

„Universiteit Maastricht geeft beste onderwijs"

DEN HAAG (ANP) – Maastricht blijft goed scoren op de ranglijst van Nederlandse universiteiten. De jongste universiteit van Nederland geeft het beste onderwijs.

2 November 2005 17:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Dat kan worden opgemaakt uit Kennis in Kaart, een vergelijkend onderzoek dat staatssecretaris Rutte (Onderwijs) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook vorig jaar kwam Maastricht als beste uit het onderzoek naar de prestaties van universiteiten en hogescholen. De beoordeling is gebaseerd op visitaties in de jaren 2002 tot 2005.Zo is Maastricht de universiteit met het meeste rendement. Zes op de tien studenten (62 procent) voltooit zijn studie binnen twee jaar na de cursusduur. In de sector gezondheid is dat zelfs 82 procent. Bij vier van de zes studierichtingen (economie, geneeskunde, kunstmatige intelligentie en algemene gezondheidswetenschappen) die er worden gegeven, kan geen andere universiteit Maastricht evenaren.

Als het gaat om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek, staan de Technische Universiteit Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen aan de top. De Technische Universiteit Delft is ook goed in onderzoek, maar slecht in onderwijs. Het ministerie van Onderwijs wijst er nadrukkelijk op zelf geen ranglijst samen te stellen.

Uit Kennis in Kaart blijkt verder dat de Universiteit Leiden het hoogste percentage vrouwelijke docenten (16,3 procent) heeft, de hogeschool Inholland de meeste lectoren (32), de Design Academy in Eindhoven de meeste vrouwelijke leidinggevenden (70,2 procent) en hogeschool de Driestar in Gouda het hoogste studierendement in de lerarenopleiding (84,2 procent).

Rutte mikt er op dat de kwaliteit van het hoger onderwijs hoger wordt als universiteiten en hogescholen studenten heldere en toegankelijke informatie verschaffen over hun prestaties. Met Kennis in Kaart, de keuzegids Hoger Onderwijs en de website die eind dit jaar wordt gelanceerd, is het mogelijk om instellingen en opleidingen met elkaar te vergelijken. De bewindsman meent dat instellingen daardoor worden gestimuleerd om betere kwaliteit te leveren.

Kennis in Kaart verscheen vorig jaar voor het eerst. Toen baarde de publicatie veel opzien. Met name de universiteiten van Leiden en Amsterdam (UvA) tekenden protest aan. Zij vonden dat de instellingen niet met elkaar te vergelijken waren, dat was geoordeeld op grond van verouderde gegevens en dat alleen naar het onderwijs was gekeken. Aan de bezwaren is Rutte bij de tweede editie van Kennis in Kaart tegemoet gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer