Opinie

Poetin werkt mee aan de Iraanse atoombom

De Russische president Poetin deed Nederland aan. Grote economische belangen stonden op het spel. Drs. R. M. Naftaniel hoopt dat premier Balkenende in zijn gesprek met de president ook het gevaar van nucleaire technologie in handen van Iran ter sprake heeft gebracht.

2 November 2005 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:07
„Tot op heden heeft president Poetin alle Amerikaanse en Europese verzoeken om te stoppen met het geven van militaire en nucleaire steun aan Iran naast zich neergelegd.” Foto EPA
„Tot op heden heeft president Poetin alle Amerikaanse en Europese verzoeken om te stoppen met het geven van militaire en nucleaire steun aan Iran naast zich neergelegd.” Foto EPA

Premier Balkenende had vandaag een gesprek met de Russische president Poetin, die de afgelopen dagen op staatsbezoek in Nederland was. Voorafgaand aan dat onderhoud heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) er bij onze premier op aangedrongen de kwestie Iran prominent aan de orde te stellen.Rusland is de voornaamste leverancier van militair en nucleair materiaal aan Iran. Volgens kernwapendeskundigen is het bewind van de ayatollahs nog maar enkele jaren verwijderd van de productie van een atoombom. Iran staat niet toe dat inspecteurs van het Internationaal Atoomgezelschap de kerninstallaties bezoeken.

Een atoombom in handen van een regime dat tot leidraad heeft overal ter wereld de islamitische revolutie te willen prediken, zou een buitengewoon gevaarlijke ontwikkeling zijn. Temeer omdat Iran nu al beschikt over raketten die 2000 kilometer ver reiken, de mensenrechten verkracht, via televisie en radio uitzendingen die ook bij ons te ontvangen zijn haat zaait tegen het Westen en de Joden en terreurorganisaties zoals Hamas en Hezbollah ondersteunt. Vorige week riep president Ahmadinejad ertoe op Israël van de kaart te vegen en verklaarde hij dat de islam al eeuwen in staat van oorlog is met de „wereld van de arrogantie”, waarmee hij de christelijke westelijke samenleving bedoelde.

De Nederlandse regering reageerde snel en adequaat. De Iraanse ambassadeur werd op het matje geroepen en premier Balkenende sprak zijn diepe verontwaardiging uit. Maar het kan niet bij woorden alleen blijven. Daarvoor is de zaak te ernstig en zijn de ayatollahs in Teheran te fanatiek.

In het spoeddebat dat CIDI maandag in perscentrum Nieuwspoort met kamerleden en vertegenwoordigers van VVD, CDA, PvdA, COC, IKV, de Iraanse oppositie en mensenrechtenorganisaties hield over de uitlatingen van Ahmadinejad was iedereen het erover eens dat sancties tegen Iran nu meer dan noodzakelijk zijn.

VVD en PvdA spraken zich uit voor het niet laten doorgaan van de Nederlandse handelsmissie naar Iran, die voor het einde van deze maand op stapel staat, en het niet officieel ontvangen van een delegatie van Iraanse water- en afvalexperts die naar ons land komt. De handelsmissie geschiedt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Ook vond men dat president Ahmadinejad tot ”persona non grata” moest worden verklaard. CDA en VVD sloten het gebruik van geweld, als laatste optie, niet uit en alle aanwezigen meenden dat Rusland op zijn destructieve rol moest worden aangesproken.

Derde wereldoorlog
Vorige week nog werd van een Russische basis en met een Russische raket de eerste Iraanse satelliet in een baan om de aarde gebracht. Tot op heden heeft president Poetin alle Amerikaanse en Europese verzoeken om te stoppen met het geven van militaire en nucleaire steun aan Iran naast zich neergelegd.

Gisteren legde dezelfde president Poetin een krans op de Dam voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Rusland en Nederland hebben in deze oorlog zwaar geleden. Toch is deze kranslegging een loos gebaar geworden, omdat intussen Rusland de bouwstenen levert aan een regime dat in staat is een derde wereldoorlog uit te lokken. Zover mag het nooit komen en het valt te hopen dat premier Balkenende dat afdoende aan zijn Russische gast heeft duidelijk gemaakt.

De auteur is directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Meer over
Iran

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer