Buitenland

Ahtisaari opnieuw naar Kosovo

HELSINKI (ANP) - De Finse oud-president Martti Ahtisaari keert terug naar Kosovo, de plek waar hij zes jaar geleden een historisch akkoord bereikte waarmee een einde kwam aan de oorlog in het gebied.

2 November 2005 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Op verzoek van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties gaat hij de onderhandelingen over de toekomstige status van de Servische provincie leiden. Ahtisaari werd in 1999 na de NAVO-bombardementen op Joegoslavië naar voren geschoven als bemiddelaar in het conflict rond Kosovo, omdat hij grote kennis heeft van de Balkan. Het 68-jarige oud-staatshoofd leidde in het begin van de jaren negentig de werkgroep over Bosnië van de Verenigde Naties.Samen met de Russische gezant Viktor Tsjernomyrdin bracht hij in 1999 de vredesregeling tot stand, waaraan Ahtisaari’s naam is verbonden en die sindsdien min of meer stand heeft gehouden. Maar sinds het vertrek van de Servische politie en het Joegoslavische leger uit Kosovo zijn tienduizenden Serviërs op de vlucht geslagen voor intimidaties van de etnische Albanezen. Die eisen in meerderheid onafhankelijkheid en willen niets weten van herstel van het gezag van Belgrado. Aan Ahtisaari is het nu de taak met een oplossing te komen die ook voor Belgrado aanvaardbaar is.

Ahtisaari werd in 1937 geboren in Viborg in Karelië, dat nu deel uitmaakt van Rusland. In de jaren zestig werkte hij als onderwijzer in Pakistan. In de jaren tachtig was hij ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij was toen onder meer betrokken bij de onderhandelingen over de onafhankelijkheid van Namibië.

De sociaaldemocraat werd in 1994 door zijn partij, die toen in de oppositie was, kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen dat jaar. Het was de eerste keer dat de Finnen de president rechtstreeks kozen. Ahtisaari dankte zijn verkiezing mede aan het feit dat hij een onbeschreven blad was in de Finse politiek. In Finland was een groeiende afkeer van de politiek ontstaan als gevolg van een aantal schandalen. In 2000 stelde Ahtisaari zich niet voor een herverkiezing kandidaat.

Hierna zette hij zich in voor allerlei soorten vredes- en bemiddelingspogingen. Zo was hij tussen 2000 en 2001 betrokken bij de inspectie van de ontwapening van de IRA in Noord-Ierland. En eerder dit jaar trad hij in Helsinki op als bemiddelaar bij vredesonderhandelingen tussen de Indonesische regering en de verzetsbeweging van Atjeh.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer