Buitenland

Spanningen in Israëlische coalitie

JERUZALEM - Tijdens de eerste vergadering van de Knesset na het zomerreces zijn maandag de spanningen binnen de Israëlische regeringscoalitie al hoog opgelopen. Premier Ariel Sharon werd gedwongen een stemming over drie nieuwe ministers uit te stellen, omdat hij binnen de eigen Likud-gelederen en van coalitiepartner de Arbeiderspartij onvoldoende steun kreeg voor zijn kandidaten.

Buitenlandredactie
1 November 2005 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Het verbond tussen Likud en de Arbeiderspartij loopt ten einde, zei parlementariër Ephraim Sneh van de Arbeiderspartij tegen de Israëlische radio. Als de regering haar sociaal beleid niet verandert, zal de Arbeiderspartij het partnerschap beëindigen, waarschuwde Sneh: dat zal al over enkele weken kunnen gebeuren. De Arbeiderspartij is alleen tot de regering toegetreden om Sharon te helpen de terugtrekking uit de Gazastrook te realiseren, aldus Sneh.Aangezien de terugtrekking is voltooid, kijkt de Arbeiderspartij vooruit naar de verkiezingen in november 2006. Parlementariërs van verschillende partijen hebben Sharon ertoe opgeroepen vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Sharon werd maandag tevens tegengewerkt door de zogenoemde Likud-rebellen. Zij waren tegenstanders van de terugtrekking uit de Gazastrook en hebben aangekondigd Sharon ten val te zullen brengen. De Arbeiderspartij verzette zich tegen de benoemingen omdat de partij een of meer van de ministerposten graag zelf had ingevuld.

Sharon legt de benoeming van de drie nieuwe ministers volgende week ter goedkeuring voor aan de Knesset, zei zijn adviseur Raanan Gissin. Maandag maakte het ministerie van Justitie bekend dat naar een van hen, vicepremier Ehud Olmert, een gerechtelijk onderzoek is gestart. Als communicatieminister zou hij in 2004 partijleden hebben benoemd op topposities binnen het telefoonbedrijf Bezeq, dat destijds eigendom van de staat was. Olmert ontkent de beschuldigingen, berichtte de Israëlische legerradio.

Sharon zei maandag door te gaan met de bouw van de omstreden afscheiding op de Westelijke Jordaanoever. In een politieke boodschap aan het parlement verklaarde hij de realisatie van de veiligheidsmuur voort te zetten, „met al onze energie, zonder budgettaire of politieke grenzen.”

Israël heeft steeds gezegd de muur (die bestaat uit hekken, prikkeldraad en muren) nodig te hebben om aanvallen vanuit Palestijns gebied te voorkomen. De Palestijnen vinden dat Israël hun land ermee afpakt en hun rechten inperkt. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag noemde de bouw van de afscheiding vorig jaar illegaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer