Parlementvaria
Voorlichter af
Vijf jaar lang, vanaf het ontstaan van de ChristenUnie, was hij een stille kracht achter Van Dijke, Veling en Rouvoet. Maar volgend jaar houdt fractievoorlichter Nico Schipper (41) het zeer waarschijnlijk voor gezien. Hij is kandidaat-wethouder in zijn woonplaats Nunspeet.Natuurlijk is een en ander afhankelijk van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen en van de collegeonderhandelingen, maar aangezien de CU in het Veluwse dorp al vanaf de eerste jaren van de RPF een wethouderspost levert, ligt het vertrek van Schipper uit Den Haag voor de hand.
Zijn motief om ander werk te zoeken is niet dat hij een hekel aan Den Haag heeft gekregen, benadrukt hij. Evenmin dat hij van ”his masters voice” graag ”his own voice” wil worden. Wel dat het in praktijk brengen van christelijke politiek op lokaal niveau, met veel rechtstreeks contact met burgers, hem zeer trekt.
Het Binnenhof achter zich laten gaat hem ongetwijfeld pijn doen. „De ChristenUnie staat er momenteel goed voor. Ik zou dolgraag nog eens samen met André Rouvoet een verkiezingscampagne draaien, een normale campagne met een volwaardige aanloop. Maar het is kiezen of delen. De kans die ik in Nunspeet krijg, wil ik niet laten lopen.”
AdJ
Poetsvrouw
„U mag hier maar 80 kilometer per uur.” „Ja, maar dit is toch een snelweg?” „Inderdaad, maar de snelheid is hier vanaf vandaag verlaagd.” „O, niet gezien, mijn autoruiten zijn ook zo vies!” Zomaar een denkbeeldig gesprekje tussen een politieagent en een aangehouden automobilist morgenochtend bij een tankstation langs de A12 richting Utrecht.
Vriendelijk wijst de agent de bestuurder naar een vrouw wat verderop op het terrein. „Daar kunt u uw ruiten laten wassen. U krijgt er ook een pakje schoonmaakdoekjes bij met de tekst ”Rij schoner, rij 80!”. De automobilist rijdt in de aangegeven richting. Eenmaal dichter bij de poetsvrouw, stijgt zijn verbazing tot ongekende hoogte. „Minister Peijs?” vraagt hij zich vertwijfeld af.
Inderdaad, de minister van Verkeer en Waterstaat, die dagelijks de scepter zwaait over een departement met duizenden ambtenaren, lapt morgen voorruiten van auto’s. Met deze ludieke actie opent ze de campagne voor 80 kilometer per uur op de snelwegen rond de vier grote steden. Het motto van de campagne is: ”Rij schoner, rij 80 in je 5”. Door de maximumsnelheid te verlagen, hoop Peijs de luchtvervuiling aan te pakken. De medewerking van automobilisten aan de lagere snelheid wordt afgedwongen door permanente snelheidscontrole op de betreffende stukken snelweg. En dat is wel zo prettig voor minister Peijs. Kan ze het bij één keer poetsen laten.
KdG
Eenzaam
SP-fractievoorzitter Marijnissen was vorige week donderdag in Urk. De partijleider bracht een werkbezoek aan Flevoland en kon Urk daarbij niet links laten liggen. Marijnissen bezocht het enige SP-lid in de vissersplaats, de 45-jarige Alie de Vreugd. Zij is verantwoordelijk voor het plakken van SP-posters in verkiezingstijd. Vroeger deed ze dat stiekem in de avond, nu doet ze het overdag. „De buren en andere Urkers kijken mij er niet op aan. Urk is niet meer zoals vroeger.”
De SP-leider gaf Alie een bos bloemen ter bemoediging voor de eenzame positie die ze inneemt op het voormalige eiland. Volgens het SP-lid valt het allemaal nog wel mee: „Ik blijf er nuchter onder. Het is niks bijzonders.”
Alie is actief lid van de gereformeerde kerk ter plaatse. Ze koos voor de SP omdat de partij staat voor menselijke waardigheid, geloofwaardigheid en solidariteit. „Uit christelijk oogpunt past de SP prima in Urk.” De rooms-katholiek opgevoede Marijnissen is het daar natuurlijk mee eens. Na een hartelijke begroeting liet hij zich in het bijzonder informeren over de visserijsector.
De acties van Alie hebben de afgelopen jaren niet veel zoden aan de dijk gezet, zo blijkt uit cijfers. Tijdens de verkiezingen van januari 2003 trok Marijnissen in Urk 37 stemmen. Het CDA kreeg er toen ruim 4200, de SGP ruim 3000 en de ChristenUnie bijna 1600. Andere jaren was het niet veel beter. Marijnissen en Urk passen blijkbaar niet bij elkaar.
Wat doet Alie tijdens gemeenteraadsverkiezingen als ze haar stem niet kan uitbrengen op de SP? Dan stemt ze ChristenUnie: „Vind ik ook een hartstikke goeie partij.”
Conservatief
De conservatieve Edmund Burke Stichting en haar directeur, Spruyt, heeft heel wat losgewoeld in politiek Nederland. Ook in het CDA. Bij verschillende CDA’ers, zoals oud-Tweede-Kamerlid Hillen en senator Dölle, vond Spruyt weerklank voor zijn gedachten. Zij voelen wel wat voor een conservatief democratisch appel.
Maar bij de CDA-top krijgt Spruyt geen voet aan de grond. Het nieuwste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift van het CDA, Christen Democratische Verkenningen, gaat uitgebreid in op de vraag of de partij een (neo)conservatieve politiek moet voeren. Het antwoord daarop is ontkennend.
Het CDA wil niet eenzijdig nadruk leggen op eigen verantwoordelijkheid. Volgens hoofdredacteur Jansen moet de partij een evenwicht zoeken in persoonlijke verantwoordelijkheid en solidariteit. Aan het etiket ”conservatief” heeft hij geen behoefte.
Op één punt krijgt Spruyt, die naar eigen zeggen in het verleden afwisselend CDA en VVD stemde, wel gelijk. De partij moet zich verzetten tegen de liberale aandrang om het publieke domein te ontdoen van alles wat met godsdienst heeft te maken. Dat is volgens hoofdredacteur Jansen nodig getuige de discussies over intelligent design, godslastering, de positie van de islam en over het vrouwenlidmaatschap van de SGP.
GV
Agenda
De Tweede Kamer debatteert woensdag onder andere over de afschaffing van het lesgeld in het voortgezet onderwijs. Ook de begroting van het ministerie van Economische Zaken komt dat aan de orde. Dat debat rondt de Kamer donderdag af.