Binnenland

Ex-WAO’er vindt nauwelijks baan

DEN HAAG - Arbeidsongeschikten die na een herkeuring gedeeltelijk of helemaal arbeidsgeschikt worden verklaard, hebben weinig kans op een baan. Vaak gaan zij er na de herbeoordeling in inkomen flink op achteruit.

Redactie politiek
28 October 2005 23:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) onder WAO’ers die in de periode tussen 2001 en oktober 2004 werden herkeurd.De vakcentrales FNV en CNV hebben geschokt gereageerd. Het CNV vindt dat de grote herkeuringsoperatie die nu aan de gang is, in de ijskast moet worden gezet. „Eerst moet er werk zijn voor herkeurde WAO’ers”, stelt de CNV vakcentrale.

FNV-bestuurder T. Heerts vindt de uitkomst niet veel goeds voorspellen en meent dat de werkgevers nu echt iets moeten doen. Van alle mensen die voor de herkeuring niet werkten, ging binnen drie jaar na gehele of gedeeltelijke goedkeuring slechts 17 procent weer aan de slag. Van hen verloor een kwart dat werk vrij snel, zo blijkt uit het onderzoek dat vrijdag in Den Haag werd gepresenteerd.

Wie gedeeltelijk of helemaal werd goedgekeurd, ging er in inkomen tussen de 15 en 45 procent op achteruit. Voor de helft van hen bood een aanvullende WW-uitkering of bijstand tijdelijk compensatie voor het inkomensverlies.

Voorzitter J. van Zijl van de RWI benadrukt wel dat het gaat om „WAO’ers oude stijl”, die in een slechte economische situatie op de arbeidsmarkt kwamen. Nu wordt er meer geld uitgetrokken voor reïntegratie. Ook minister De Geus van Sociale Zaken, die het rapport aangeboden kreeg, wees daarop. „Er is nu veel veranderd. Wie is herbeoordeeld, krijgt veel betere informatie over de mogelijkheden om weer aan de slag te komen. Er is maatwerk en de werkgevers worden gestimuleerd hen aan te nemen.”

Sinds oktober 2004 is een grootscheepse herkeuring van WAO’ers aan de gang. Zij worden herkeurd op basis van strengere eisen. „De eerste geluiden hierover geven niet het beeld dat dit onderzoek niet juist zou zijn”, aldus Heerts. Het CNV wijst erop dat de mensen die nu worden herkeurd aan de hand van strengere eisen, bij voorbaat in een slechtere positie zitten. Er worden zo veel mensen herkeurd, dat er ook veel mensen tegelijk op de arbeidsmarkt komen.

De vakbeweging staat volgens Heerts nog steeds achter de invoering van de nieuwe WAO, waarbij niet de arbeidsongeschiktheid, maar de mate van arbeidsgeschiktheid bepalend is. Maar het mag niet zo zijn dat mensen straks geen werk en geen inkomen hebben. Als dat gebeurt, moet de FNV kiezen voor inkomensbescherming.

Heerts dreigde vrijdag ook zich niet meer te houden aan de afspraak dat werknemers bij ziekte in twee jaar tijd maximaal 170 procent van het salaris krijgen doorbetaald. Die afspraak is van de baan als blijkt dat werkgevers geen banen hebben voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten of goedgekeurde WAO’ers, vindt hij.

RWI-rapport
Van goedgekeurden vond tussen 2001 en 2004 slecht 17 procent werk

Van hen verloor een kwart dat werk al heel snel

Wie werd goedgekeurd, ging in inkomen 15 tot 45 procent achteruit

Bij nieuwe herkeuringen gaat het beter, zegt de RWI, want de arbeidsmarkt is nu gunstiger

Nee, het gaat slechter, zegt het CNV, want er komen meer herkeurden op de markt

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer