Advocaat: Berecht Saddam in Den Haag
DEN HAAG/DOHA (ANP/AFP) - Een advocaat van de voormalige Iraakse president Saddam Hussein, Najib al-Nawimi, wil dat het proces tegen de afgezette dictator wordt gehouden in Den Haag.
Onafhankelijke internationale rechters moeten zich over de vermeende wandaden van Saddam uitspreken. De advocaat heeft daartoe vrijdag een boodschap naar VN-secretaris-generaal Kofi Annan gestuurd.Het is niet voor het eerst dat raadslieden van Saddam Hussein aandringen op een proces buiten Irak. In juni stelden ze voor het proces in Zweden te houden, maar de minister van Justitie van dat land vond toen Den Haag een beter idee.
Ruim tien dagen geleden begon het proces in Irak. De zittingen worden 28 november hervat. De Iraakse premier Jaafari heeft beklemtoond dat het proces beslist niet naar het buitenland wordt verplaatst. Raadslieden van Saddam Hussein en mensenrechtenorganisaties vrezen dat het proces in Irak niet eerlijk verloopt en dat Saddam Hussein eigenlijk al bij voorbaat ter dood is veroordeeld.
Een proces buiten Irak zou daarom beter zijn volgens al-Nawimi. Bovendien zou het zijn cliënt de kans geven zich op een meer uitgesproken wijze tegen de aanklachten te verdedigen. Saddam Hussein mag in de Iraakse rechtszaal niet zelf het woord voeren. Dat laatste doet in Den Haag de voormalige Joegoslavische en Servische leider Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië-tribunaal wel.
Voor Saddam Hussein zou zo’n proces in Den Haag een mooi gelegenheid zijn om bijvoorbeeld de Amerikaans-Britse agressie tegen Irak te kunnen etaleren. Er bestaat echter in Den Haag geen internationaal Irak-tribunaal. Bij het relatief nieuwe Haagse Internationaal Strafhof (ICC) kunnen de raadslieden evenmin terecht. Irak is geen partij van het verdrag dat het ICC in het leven heeft geroepen.
Daarmee heeft het ICC geen jurisdictie in Irak. Bovendien werkt het ICC aanvullend, dus alleen wanneer de verantwoordelijke plaatselijke justitie een zaak niet kan of niet wil behandelen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gaat uitsluitend over geschillen tussen staten.