Buitenland

Q en w taboe in Turkije

Een Turkse rechtbank heeft twintig mensen beboet voor het gebruik van de letters q en w op een aanplakbiljet voor een Koerdisch nieuwjaarsfeestje.

27 October 2005 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:06
PATRA – Medewerkers van een restaurant in het Griekse Patra maken een enorme hoeveelheid kebab klaar. Zij hopen met het 2000 kilo zware gevaarte een plaats in het Guinness Book of Records te veroveren. Foto EPA
PATRA – Medewerkers van een restaurant in het Griekse Patra maken een enorme hoeveelheid kebab klaar. Zij hopen met het 2000 kilo zware gevaarte een plaats in het Guinness Book of Records te veroveren. Foto EPA

De aanplakbiljetten waren in het Koerdisch geschreven. Met de invoering van een Latijns alfabet in 1928 bepaalde een Turkse wet echter dat alle kranten, officiële documenten en advertenties alleen in Turkse letters gedrukt mogen worden. De letters q en w komen in het Turkse alfabet niet voor.Twintig mensen werden schuldig bevonden aan het gebruik van de desbetreffende letters. Ze moesten een boete van 65 euro betalen. (Bron: ANP/RTR)

Achterstallig

Het Libanese staatstelecombedrijf heeft de regering in Beiroet vandaag een telefoonrekening doen toekomen van 17 miljard Libanese pond (9,5 miljoen euro). Het gaat om een verzameling van openstaande telefoonrekeningen van de Syrische militairen die eerder dit jaar uit Libanon vertrokken na een aanwezigheid van bijna dertig jaar.

Minister van Informatie Ghazi Aridi beloofde dat de regering de rekening voor de Syriërs zou betalen omdat zij „met hun bloed” hebben betaald om een einde te maken aan de burgeroorlog in Libanon. In de Libanese burgeroorlog, die woedde van 1975 tot 1990, sneuvelde een onbekend aantal Syrische militairen. Sommige openstaande telefoonrekeningen van Syrische militairen waren 28 jaar oud, aldus de Libanese regering. (Bron: AP)

Diefstal als spel

Het Munch Museum in de Noorse hoofdstad Oslo heeft gisteren besloten te stoppen met de verkoop van een omstreden bordspel. Het spel is gebaseerd op de diefstal van het wereldberoemde schilderij ”De schreeuw” van Edvard Munch.

Artistiek directeur Kaare Berntsen van de gelijknamige galerie in de stad vindt het getuigen van slechte smaak om een spel van de diefstal te maken. Volgens hem draagt het bij „aan de bagatellisering van een nationaal en internationaal drama.” De gemeente Oslo riep het museum ertoe op de verkoop van het spel te stoppen.

Een woordvoerster van het Munch Museum liet weten dat ze begrijpt dat het spel omstreden is. De gemeente is alleen een andere mening toegedaan dan het museum. „Maar wij leggen ons bij het verzoek neer.” Alle kopieën van het spel zijn inmiddels verwijderd uit het museumwinkeltje. (Bron: ANP/AFP)

Onder de hamer

In Londen wordt volgende week een viool geveild die gemaakt is door een van de belangrijkste vioolbouwers en bespeeld door de Italiaanse componist en vioolvirtuoos Nicolo Paganini. De minimumprijs voor het strijkinstrument is 500.000 pond (ongeveer 750.000 euro), maar de verwachting is dat opbrengst hoger zal zijn.

Het is niet alleen voor het eerst dat een door Paganini bespeelde viool onder de hamer komt, het gaat hier ook nog eens om een van de slechts vijftig nog bestaande violen van de Italiaanse vioolbouwer Carlo Bergonzi uit Cremona. „Een Bergonzi is al zeldzaam. Tel daar nog eens de Paganini-factor bij op en het wordt iets exotisch”, zei muziekinstrumentenexpert Tim Ingles van het veilinghuis Sotheby’s gisteren.

De viool dateert uit omstreeks 1720, toen Bergonzi een dertiger was en al heel beroemd. Wat bekendheid en waardering betreft moest hij alleen zijn stadsgenoten Guarneri en Stradivarius voor laten gaan.

Paganini liet na zijn dood in 1840 ongeveer twintig violen na aan zijn zoon Achille, waaronder tien van Stradivarius. De Bergonzi is verschillende malen van eigenaar gewisseld. Uiteindelijk kwam het instrument in handen van een amateurviolist, wiens dochter het nu te koop aanbiedt. (Bron: ANP/RTR)

Egoïstisch

Chimpansees hebben veel overeenkomsten met mensen, maar kunnen moeilijker delen met anderen. De dieren kiezen, wanneer de situatie zich voordoet, eerder voor zichzelf dan voor een andere aap. Onderzoekers meldden dat gisteren in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De onderzoekers van vier Amerikaanse universiteiten bedachten een manier om het gedrag van de dieren te testen. Chimpansees werden in twee ruimtes geplaatst, gescheiden door een raam. In één ruimte konden de dieren met een hendel bepalen of behalve zijzelf ook hun soortgenoten in de andere ruimte eten kregen. Twee groepen chimpansees handelden allebei hetzelfde. Ze gaven zichzelf te eten, maar de groep in de andere ruimte kreeg niets. (Bron: ANP/RTR)

Dik kind

Bill Clinton is zelf als kind dik geweest en kan zich daarom goed inleven in dikke kinderen. „Daarom weet ik hoe zij zich voelen”, aldus de oud-president van de Verenigde Staten vanmorgen voor de pers in New York.

Clinton gaat dan ook meedoen aan een landelijke campagne om Amerikaanse kinderen ertoe aan te sporen gezonder te eten en meer te bewegen. Clinton is hiervoor mede gemotiveerd door de hartproblemen die hij later in zijn leven kreeg: hij heeft een bypassoperatie gehad.

Clinton is zich ervan bewust dat het niet makkelijk is wat hij van de Amerikaanse kinderen gaat vragen. „Ik was een dik kind”, aldus Clinton. „Maar ik haatte het om geen patat meer te eten.”

Veel Amerikanen zijn te dik. De kiem voor latere vetzucht wordt geregeld al in de kindertijd gelegd door te veel en/of ongezond eten. Menig Amerikaan probeert de schuld voor het eigen overgewicht af te schuiven op anderen. Zo hebben dikke Amerikaanse tieners langs gerechtelijke weg geprobeerd een schadevergoeding te krijgen van hamburgergigant McDonald’s. (Bron: ANP/RTR)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer