Buitenland

Vuurzee blijft stad Denver bedreigen

Een enorme brand die al 35.000 hectare bos van het Pike National Forest in de as heeft gelegd, blijft onverminderd de Amerikaanse stad Denver bedreigen. Het gaat hier voorzover bekend om de grootste bosbrand in de geschiedenis van de staat Colorado. De autoriteiten hebben de 13.000 inwoners van het stadje Sedalia, even ten zuiden van Denver, dringend aangeraden om hun huizen te verlaten.

Van onze correspondent
12 June 2002 10:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:37
DENVER - Rookwolken vertonen zich dreigend achter de heuvels die de Amerikaanse stad Denver nog scheiden van enorme bosbranden. Omdat de vuurzee nog niet tot stilstand is gebracht, zijn begin deze week zo’n 40.000 inwoners in de buitenwijken van de stad o
DENVER - Rookwolken vertonen zich dreigend achter de heuvels die de Amerikaanse stad Denver nog scheiden van enorme bosbranden. Omdat de vuurzee nog niet tot stilstand is gebracht, zijn begin deze week zo’n 40.000 inwoners in de buitenwijken van de stad o

Dinsdag draaide de wind, waardoor het vuur als het ware werd afgeremd. „Dit geeft ons wat extra adempauze, maar desondanks blijft het vuur langzaam maar zeker in de richting van Denver kruipen. Aangezien de meeste huizen hier van hout zijn, moeten wij erop voorbereid zijn de zuidelijke wijken van de stad, waar ongeveer 40.000 mensen wonen, volledig te ontruimen”, aldus Susan Haywood, woordvoerster van het bosbeheer van Colorado.

De bosbranden veroorzaken een enorme rookontwikkeling, die de lucht boven Denver verduistert. Veel mensen klagen over ademhalingsproblemen en irritatie van de ogen. Sommige inwoners zoeken al een goed heenkomen. „Het leek mij beter om de stad nu alvast maar te verlaten. Als wij straks toch weg moeten, dan zitten de wegen overvol en is er geen doorkomen meer aan”, aldus Pat Reardon, die onderdak vond bij haar zuster, ver buiten de bedreigde stad.

De brand is waarschijnlijk veroorzaakt door een kampvuur. Een illegaal kampvuur, want vanwege de droogte had gouverneur Bill Owens alle kampvuren en elk gebruik van vuurwerk in Colorado verboden. Behalve de brand in het Pike National Forest woeden er in Colorado ook nog bosbranden bij Glenwood Springs, bij Durango en in de buurt van Stonewall.

In de staat Oregon hebben bosbranden een gebied van 18.000 hectare in de as gelegd. Het vuur is van Oregon overgeslagen naar een aangrenzend gebied in Californië, waar nu een terrein van ongeveer 240 hectare in brand staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer