Buitenland

Libanon pakt verdachte van moord Hariri

BEIROET - In Libanon is een eerste arrestatie gemeld naar aanleiding van het VN-rapport over de moord op ex-premier Hariri. Het zou gaan om een lid van al-Ahbash, een radicale islamitische groep met banden met Syrië, zo meldde een Libanees tv-station zondag.

Buitenlandredactie
24 October 2005 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

Mahmud Abdel-Al zou minuten voor de aanslag hebben gebeld met de Libanese president Lahoud. De verdachte komt voor in het VN-rapport van de Duitse officier van justitie Mehlis. Abdel-Als broer, ook actief binnen al-Ahbash, was al eerder opgepakt. Een derde broer werkt voor de presidentiële garde, waarvan de commandant in voorarrest zit.De Libanese justitie heeft een reisverbod ingesteld voor elf voormalige pro-Syrische ministers en afgevaardigden. In zijn rapport spreekt Mehlis van „samenvallend bewijs” dat Syrië en zijn bondgenoten in Syrië betrokken waren bij de moordaanslag op de populaire ex-premier op 14 februari.

Syrië heeft beloofd met de internationale gemeenschap samen te werken bij het verdere onderzoek naar de moord op Hariri. Aan de andere kant heeft Damascus de conclusies in het VN-verslag de afgelopen dagen herhaaldelijk met klem verworpen. Het onderzoek zou partijdig zijn geweest en de resultaten slechts bedoeld om Syrië schade te berokkenen.

Volgens de VN-commissie kan de beslissing om Hariri te vermoorden niet genomen zijn zonder de goedkeuring van hoge Syrische veiligheidsfunctionarissen. Onder meer een broer en een zwager van president Bashar al-Assad worden in het rapport genoemd. Beiden hebben een hoge post in de Syrische veiligheidsdienst.

Internationaal is met bezorgdheid kennisgenomen van het rapport over de moordaanslag, waardoor naast Hariri nog twintig mensen omkwamen. De Verenigde Staten willen dat Syrië verantwoording aflegt voor zijn vermeende betrokkenheid. Washington wil een krachtig optreden van de VN-Veiligheidsraad, die zich deze week over het verslag zal buigen.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondag boodschappen van de Syrische president Assad bezorgen bij de diplomatieke vertegenwoordigingen van leden van de Veiligheidsraad in Damascus. Over de inhoud van de brieven werden geen mededelingen gedaan. Ook heeft het Syrische parlement een commissie van deskundigen gevormd die het VN-rapport tegen het licht moet houden.

Het Libanese kabinet heeft het rapport van Mehlis verwelkomd, maar sprak zich niet uit voor berechting van de daders voor een internationaal tribunaal. De zoon van de vermoorde oud-premier, het parlementslid Saad al-Hariri, had daar zaterdag wel voor gepleit. Ook oud-president Amin Gemayel (1982-1988) pleitte voor een internationaal proces tegen de moordenaars van Hariri.

De moord op Hariri leidde tot grote onrust en massale betogingen in Libanon. Veel Libanezen vermoedden al meteen dat Syrië of pro-Syrische krachten in Libanon achter de aanslag zaten. De ex-premier stond bekend als een fel tegenstander van de militaire aanwezigheid en grote politieke invloed van Syrië in Libanon.

De volkswoede luidde uiteindelijk de val van de pro-Syrische regering van premier Omar Karami in. Mede onder grote internationale druk trok Syrië in april na bijna dertig jaar zijn troepen terug uit het buurland. Het Syrische leger was in Libanon sinds het in de jaren zeventig ingreep tijdens de burgeroorlog die het land teisterde. Na verkiezingen trad Hariri’s voormalige rechterhand Fuad Siniora aan als premier van een brede coalitieregering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer