Economie

BAM NBM verdrievoudigt door overname

Koninklijke BAM is in bijna twee jaar tijd uitgegroeid van een middelgrote bouwer tot veroveraar op de Europese markt.

ANP
11 June 2002 16:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:37

Een aantal jaren geleden was BAM-topman W. van Vonno nog bezig met het opkopen van kleinere bedrijven in de Nederlandse bouwwereld. Dinsdag heeft de aannemer uit Bunnik met de overname van HBG een grote vis gevangen en is daarmee toegetreden tot de toptien van Europese bouwbedrijven.

In het najaar van 2000 sloeg BAM al een grote slag door de bouwactiviteiten van NBM Amstelland over te nemen. De aannemer verdubbelde de omzet (tot 2,5 miljard euro) en groeide als BAM NBM uit tot Nederlands grootste bouwer.

Met de overname van HBG verdrievoudigt de omzet bijna van 2,9 miljard tot 8,5 miljard euro. Ook wat betreft het aantal werknemers haalt BAM NBM met HBG een bedrijf binnen dat flink groter is dan het zelf is. BAM NMB heeft met 13.000 personeelsleden ook flink minder werknemers op de loonlijst dan de 19.000 medewerkers van de Rijswijkse bouwer en baggeraar. De nieuwe combinatie gaat ongeveer 32.000 medewerkers tellen en krijgt een nieuw hoofdkantoor in de regio Utrecht.

De bouwer uit Bunnik heeft HBG voor ’slechts’ 715 miljoen euro gekocht van het Spaanse Dragados. De Spanjaarden moesten voor de Rijswijkse aannemer en baggeraar nog 756 miljoen euro neertellen. Bestuursvoorzitter Van Vonno noemt de overname van HBG een unieke kans. „Toen de Spanjaarden aangaven van HBG af te willen, hebben wij eens achterover geleund en gedacht: deze kans krijg je nooit meer.”

HBG zetelt nu nog in Rijswijk en BAM NBM in Bunnik. In Nederland krijgt de combinatie een marktaandeel van 10 procent. Volgens eigen zeggen is het uitgegroeid tot marktleider in de Benelux. Daarnaast verkrijgt BAM voor het eerst belangen in de bagger en in de Verenigde Staten.

Van Vonno heeft al eerder gesteld dat groeien in de bouwwereld harde noodzaak is geworden in een steeds verenigder Europa. Bouwprojecten worden steeds groter en alleen wie alle specialisaties van de bouwproces (ontwerp, bouw, onderhoud) in huis heeft, kan overleven als aannemer.

Met de laatste kraal (HBG) heeft BAM NBM er een baggerdivisie bij cadeau gekregen. HBG werkt samen met Ballast Nedam in de baggerdochter Ballast HamDredging. Daarnaast bezit Ballast Nedam eenderde van de aandelen en aast sinds HBG in Spaanse handen is, al op alle aandelen. Van Vonno peinst er echter niet over zijn belang in de bagger over te doen aan Ballast Nedam. „Ik zou niet weten waarom wij het belang zouden overdoen”, aldus Van Vonno.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer