Buitenland

Dochter Saddam noemt proces een farce

DUBAI - Saddam Husseins oudste dochter noemt het proces tegen haar vader een farce. Het is aan de wereld om een oordeel te vellen, aldus Raghd Saddam Hussein woensdag tegenover de Arabische nieuwszender Al-Arabiya.

Buitenlandredactie
20 October 2005 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

Raghd zei dat haar vader altijd een held is geweest die zijn hoofd voor niemand zal buigen. „Ik ben erg blij omdat ik de dochter ben van een heldhaftige man, een leeuw. We vormen een familie die gewend is aan onverschrokkenheid en vrezen moeilijke tijden niet”, zei Raghd.Ze liet weten de beelden van het proces samen met haar familie in de Jordaanse hoofdstad Amman te hebben bekeken. Daar woont ze sinds de val van haar vader.

Burgers en politici in het Midden-Oosten reageerden woensdagwisselend op het begin van het proces tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein. In het Arabische dagblad Al-Hayat stond woensdag een spotprent waarop Saddam Hussein is afgebeeld in de rechtszaal, gezeten in een elektrische stoel waarvan de stekker in het stopcontact zit. Aan de stoel hangt een briefje met de tekst: „Een cadeautje van president Bush.”

„Iedereen weet dat het proces een Amerikaans spel is, maar de waarheid moet boven tafel komen”, verklaart Mohammad Abdullah Majrashi, een 56-jarige gepensioneerde ambtenaar uit het Saudische Jeddah. „De mensen houden niet van Saddam. Hij moet worden vervolgd omdat hij zijn volk heeft onderdrukt. Maar dit is een Amerikaans proces”, aldus Mohamed Mahmud, een 27-jarige boekverkoper uit de Egyptische hoofdstad Caïro.

„Ik ben geen aanhanger van Saddam, maar ik ben tegen dit proces omdat het op bevel van Amerika wordt gevoerd”, zei de Palestijnse taxichauffeur Saed Souror in Gaza-stad. „Als Saddam een moordenaar is, wat moeten we dan zeggen van het Amerikaanse optreden in Irak? Als het om gerechtigheid gaat, zouden Bush en Saddam zij aan zij in de beklaagdenbank moeten zitten.”

„We hebben heel lang op dit proces moeten wachten. Niet alleen wij, maar ook het Iraakse en het Iraanse volk”, zei Omar al-Murad, een architect in Koeweit, dat het Iraakse leger onder Saddam in 1990 bezette. „Volgens ons is dit het einde van ieder onderdrukker.”

„Niemand is blij met het proces tegen Saddam. Als hij nog aan de macht was geweest, hoefden de Irakezen niet mee te maken wat zij nu meemaken”, aldus schilder Nabil al-Shaabani, een schilder uit Amman, de hoofdstad van Jordanië. „Waarom laten ze (de Israëlische premier, red.) Sharon geen verantwoording afleggen voor zijn misdaden?”

„Wat hij ons heeft aangedaan, is slecht”, zei Wadha al-Abduljader, een moeder uit Koeweit. „Voordat ze hem executeren, hoop ik dat ze hem naar Koeweit brengen, hem in een kooi stoppen en rondrijden, zodat we hem allemaal kunnen slaan met onze schoenen.”

„Hij is de enige die Israël wist te raken. Hij is de enige die nee zei tegen Amerika”, aldus de Jordaanse taxichauffeur Khaled Abdul-Khader, verwijzend naar de 39 Scud-raketten die Irak in de Golfoorlog van 1991 op Israël afvuurde. „Ik ben heel boos dat hij wordt berecht.”

„Ik denk dat dit een heel gelukkige gebeurtenis is voor de gehele wereld. In bloed gedrenkte dictators moeten weten dat zij uiteindelijk niet alleen kunnen worden afgezet, maar ook voor het gerecht worden gebracht en misschien geëxecuteerd”, aldus Yuval Steinitz, voorzitter van de commissie van buitenlandse zaken en defensie van het Israëlische parlement. „Het belang van dit proces is volgens mij niet wraak, maar afschrikking.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer