Tsjaad en Bangladesh meest corrupte landen van de wereld
LONDEN (AP) – Corruptie in de publieke sector komt in meer dan tweederde van alle landen voor en ondermijnt inspanningen om armoede uit te bannen. Dat heeft Transparency International, een in Berlijn gevestigde non–gouvernementele organisatie die een verantwoordelijk en corruptievrij bestuur nastreeft, dinsdag gezegd.
Op de jaarlijkse corruptieranglijst die Transparency International dinsdag publiceerde scoort meer dan tweederde van de 159 genoteerde landen minder dan vijf punten, wat wijst op serieuze corruptie.Corruptie bij de overheid verergert de armoede in veel ontwikkelingslanden, zei voorzitter Peter Eigen. „De twee kwaden voeden elkaar, waardoor de bevolking opgesloten raakt in een cyclus van ellende", zei Eigen. „Corruptie moet krachtig worden aangepakt wil de hulpverlening echt kans krijgen mensen uit de armoede te verlossen."
Om zijn corruptie–index op te stellen vraagt Transparency International vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke groeperingen naar hun visie op de corruptie in het land waar zij wonen en in landen waar zij vanuit hun beroep mee te maken hebben. De index kent een schaal van 1 tot 10. Bangladesh en Tsjaad scoorden beide 1,7; het minst corrupte land, IJsland, 9,7.
Na Bangladesh en Tsjaad behoren Turkmenistan, Birma, Hati, Nigeria, Equatoriaal Guinee, Ivoorkust en Angola tot de meest corrupte landen. En als minst corrupt na IJsland volgen Finland, Nieuw–Zeeland, Denemarken, Singapore, Zweden, Zwitserland, Noorwegen, Australië en Oostenrijk. Nederland deelt de elfde plaats (8,6) met Groot–Brittannië; België de negentiende plaats (7,4) met Ierland.
Landen waar de corruptie vergeleken met vorig jaar is gestegen zijn Costa Rica, Gabon, Nepal, Papoea–Nieuw–Guinea, Rusland, de Seychellen, Sri Lanka, Suriname, Trinidad en Tobago en Uruguay.
Landen waar de corruptie sinds vorig jaar is afgenomen zijn Estland, Frankrijk, Hongkong, Japan, Jordanië, Kazachstan, Nigeria, Qatar, Taiwan en Turkije.