Onderzoek naar stembusfraude Irak
BAGDAD - De Iraakse kiescommissie komt later dan gepland met de uitslag van het referendum over de grondwet van zaterdag. Er komt eerst een onderzoek naar mogelijke stembusfraude.
Namens de Iraakse onafhankelijke kiescommissie zei het soennitische parlementslid Meshaan al-Jubouri maandag dat een hertelling van een deel van de stemmen noodzakelijk is. In sommige kiesdistricten zouden zeer ongebruikelijke resultaten behaald zijn, wat op mogelijke fraude wijst.De commissie wilde zo snel mogelijk de voorlopige uitslag van het referendum van zaterdag bekendmaken. Zij verwacht nu nog enkele dagen nodig te hebben om de cijfers te controleren. De commissieleden spraken over een moeilijke en moeizame operatie.
De kiescommissie maakte niet bekend in welke districten eventueel gefraudeerd zou zijn, maar zei wel dat in enkele gevallen sjiieten die voor de grondwet zijn in andere districten dan hun eigen district hun stem hadden uitgebracht. Dit zou zich dan met name hebben voorgedaan in gebieden waar soennitische tegenstanders van de grondwet in de meerderheid zijn. Om de grondwet ongeldig te maken, moest in minstens drie provincies een twee derde meerderheid tegenstemmen.
De extra controles die nu volgens de kiescommissie noodzakelijk zijn, zullen het tellen van de stemmen vertragen. De commissie heeft maandag gezegd nog enkele dagen nodig te hebben voordat zij de officiële uitslag van het referendum bekend kan maken.
Volgens de voorlopige uitslagen is er in de zes door sjiieten gedomineerde provincies in het zuiden van Irak zoals verwacht massaal voor de grondwet gestemd. Ruim 90 procent van bevolking in de sjiitische provincies gaf tijdens het referendum zaterdag zijn goedkeuring.
Uit de resultaten blijkt verder dat in twee door soennieten gedomineerde provincies in meerderheid tegen de constitutie is gestemd. In Salaheddin zei maar liefst 80 procent van de kiezers nee. In Diliya stemde 54 procent tegen de tekst van de nieuwe grondwet
De uitslagen in de vier andere soennitische provincies zijn daarom van cruciaal belang. Als in drie van de achttien provincies een tweederde meerderheid de grondwet afkeurt, is de constitutie verworpen.
Veel soennieten zijn tegen de grondwet omdat daarin is vastgelegd dat Irak een sterk federale staat wordt. Ze vrezen in de toekomst niet meer te delen in de belangrijke inkomsten uit olie in de sjiitische en Koerdische gebieden.