Rechtbank geeft zorgverzekeraar Menzis gelijk
ARNHEM (ANP) – Zorgverzekeraar Menzis mag huisartsen blijven stimuleren goedkope merkloze geneesmiddelen voor te schrijven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag in kort geding bepaald.
Vier medicijnfabrikanten hadden een verbod geëist op beloning van huisartsen die merkloze medicijnen voorschrijven. De producenten Altana Pharma, AstraZeneca, MSD en Pfizer beschuldigden Menzis ervan huisartsen om te kopen door hen te belonen voor het voorschrijven van goedkope medicijnen. Menzis zei dat de fabrikanten artsen in ziekenhuizen kortingen tot 99 procent verlenen op dure medicijnen.„De premiebetaler krijgt gelijk. Hij krijgt niet alleen de beste zorg, hij krijgt die ook voor beste prijs", zei bestuursvoorzitter R. van Boxtel van Menzis. „Wat Menzis aan huisartsen vraagt is om, naast de inhoudelijke richtlijnen, óók de kosten van een medicijn mee te nemen in hun afweging. De rechter heeft nu bepaald dat dit niet in strijd is met de Reclame Code voor Geneesmiddelen".
Volgens een verklaring van de fabrikanten lopen patiënten nu de kans dat ze goedkope medicijnen krijgen voorgeschreven die niet per se de beste zijn. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de rechter een oordeel van de Codecommissie Geneesmiddelenreclame (CGR) heeft genegeerd.
Daarin staat dat zorgverzekeraars geen afspraken mogen maken om huisartsen te belonen bepaalde geneesmiddelen voor te schrijven. Volgens de fabrikanten is aangetoond dat het „omzetten" van patiënten op andere geneesmiddelen gezondheidsschade met zich mee kan brengen. Ze denken er over tegen de uitspraak in beroep te gaan.
Menzis denkt in 2006 3,2 miljoen euro te besparen als huisartsen hun patiënten goedkopere maagzuurremmers of cholesterolverlagers voorschrijven. Juist op maagzuurremmers en cholesterolverlagers kan veel worden bespaard. Zo werd in 2004 voor 263 miljoen euro aan maagzuurremmers uitgegeven.
Als artsen hun patiënten het merkloze Omeprazol of Simvastine voorschrijven in plaats van duurdere merkgeneesmiddelen, krijgen ze van Menzis een bonus die kan oplopen tot 8000 euro per jaar. Volgens Menzis produceren de fabrikanten medicijnen die soms wel drie keer zo duur zijn als de merkloze varianten.
De fabrikanten claimden dat hun nieuwe merkmedicijnen beter werken en minder bijwerkingen hebben. De fabrikanten vreesden dat de zorgverzekeraar geld wil verdienen door het voorschrijven van recepten te beïnvloeden. Maar volgens Menzis werken de goedkope varianten net zo goed als de dure medicijnen en is de zorgverzekeraar uitsluitend geïnteresseerd in het voorschrijven van het doelmatigste middel.