Buitenland

Gevreesde vogelgriep in Turkije vastgesteld

BRUSSEL (ANP) – De vogelgriep die is uitgebroken in Turkije blijkt de gevreesde H5N1–variant te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het virus zeer verwant is met besmettingen in de zomer in Siberië. Ook in Roemenië is vogelgriep vastgesteld, al is nog onduidelijk van welk type.

13 October 2005 17:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, denkt dat trekvogels een grote rol spelen bij de verspreiding van de griep. „Als je ziet hoe sterk het Turkse virus lijkt op dat in Siberië en China, en je legt daar een wereldkaart met vogelroutes over, dan kun je 1 en 1 optellen", legt een deskundige van de Commissie donderdag uit. Volgens haar is de rol van trekvogels als de wilde gans tot nu toe onderschat.Inmiddels heeft de Turkse minister Akdag (Volksgezondheid) het volk opgeroepen niet in paniek te raken. „Het goed voorbereide en adequate optreden van het ministerie van Landbouw heeft ervoor gezorgd dat de besmettingshaard onder controle is in een welbepaalde regio", zei hij. Geen enkel mens is besmet geraakt en een massale griepvaccinatie vindt Turkije dan ook niet nodig.

In een extra vergadering donderdagmiddag bespreken deskundigen uit de lidstaten welke maatregelen nodig zijn. „We moeten bekijken hoe we kunnen voorkomen dat kippenboerderijen worden besmet. In sommige regio’s zouden de kippen binnen moeten blijven", opperde verantwoordelijk eurocommissaris Kyprianou. Hij vindt een ophokplicht overal in Europa niet nodig.

Nederland vond het risico deze zomer al zo groot dat het alle buiten lopende kippen naar binnen stuurde. Deskundigen uit de 24 andere EU–landen vonden de ophokplicht toen overdreven. Ze oordeelden dat het risico van trekvogels in Europa ’miniem tot klein’ was. Onder druk van Brussel moest minister Veerman (Landbouw) de kippen toen weer naar buiten laten.

Het virus is alleen gevaarlijk voor mensen zeer dicht bij besmette kippen. Het kan niet overspringen van de ene naar de andere mens. „Deskundigen waarschuwen al tijden dat via vogelgriep wel een nieuw fataal virus ontstaat", stelde Europees commissaris Kyprianou. „Dat kan leiden tot een pandemie, die miljoenen levens kost. We zijn bezig ons daarop voor te bereiden. Maar dat is nu niet aan de orde". Volgende week komen de EU–ministers van Volksgezondheid bijeen om te praten over maatregelen tegen een pandemie. Kyprianou roept regeringen op voldoende antivirale middelen op voorraad te houden.

De griepvariant H5N1 heeft in Azië inmiddels tot 115 menselijke besmettingen geleid, waarvan 59 dodelijke. Besmettingen van mens op mens zijn echter nog nooit vastgesteld. De Europese Commissie onderzoekt nog of ook de uitbraak in Roemenië de variant H5N1 betreft.

Brussel heeft al importverboden afgekondigd voor pluimvee uit Turkije en deed donderdag hetzelfde voor Roemenië. Dit moet de verspreiding van het virus helpen voorkomen.

Nederland had in 2003 een grote uitbraak van vogelpest. Die kostte een dierenarts en eenderde van alle Nederlandse kippen het leven.

Vrijdag is in Brussel een spoedvergadering met experts op het gebied van vogeltrek. Die moeten opnieuw de omvang van het risico bepalen dat trekvogels het virus in Europa verder verspreiden.

Eurocommissaris Kyprianou prees de Roemeense autoriteiten voor de excellente samenwerking. Bijna elk uur is er contact tussen Brussel en Boekarest. De samenwerking met de Turken kan „verbeterd" worden, zei hij verder. Volgens een Brusselse deskundige zijn de EU–landen nu wel beter dan ooit tevoren voorbereid op een uitbraak van de vogelgriep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer