Giessenlanden botst met regio
GIESSENBURG - In Giessenlanden is met verbijstering gereageerd op het akkoord dat zeven andere regiogemeenten woensdag in Gorinchem tekenden voor de komst van het transportcentrum in Schelluinen-West. De gemeente Giessenlanden ontbrak bij de gebeurtenis, terwijl het centrum op het grondgebied van Giessenlanden gerealiseerd wordt.
De ondertekening is bij politiek Giessenlanden dan ook ingeslagen als een bom. Bij de realisatie van het logistiek centrum in Schelluinen wordt samengewerkt door de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik. Het gaat om een centrum met een omvang van bijna 30 hectare, vlak bij het knooppunt Gorinchem. Transportondernemingen kunnen er parkeren. Bovendien komen er allerlei ondersteunende functies, zoals garages en wasplaatsen. Voordeel voor de regio is dat de grote transportbedrijven uit de kernen verdwijnen waardoor er op die plekken ruimte ontstaat voor woningbouw.Zeven van de acht gemeenteraden hebben intussen groen licht gegeven voor de komst van het centrum. Alleen Giessenlanden lijkt dwars te liggen. Aanvankelijk kwam Giessenlanden zelf met Schelluinen-West als mogelijke locatie op de proppen, maar het tij is gekeerd. Twee weken geleden dreigde de meerderheid van de gemeenteraad het voorstel weg te stemmen. In een ultieme poging de komst van het centrum te redden, stelde burgemeester E. Boot voor het voorstel van de agenda te halen. Daar ging de raad mee akkoord, op voorwaarde dat het college beloofde terug te gaan naar de regio. Het kreeg de opdracht om met de zeven partners te onderhandelen. De eisen van Giessenlanden moesten worden ingewilligd, anders zou het logistiek centrum van de baan zijn, zo dreigde de raad.
Giessenlanden reageerde dan ook verbijsterd toen de regiogemeenten afgelopen maandag bekendmaakten dat de samenwerkingsovereenkomst getekend zou worden. Volgens een persbericht zou de raad van commissarissen van de nieuw te vormen maatschappij geconstateerd hebben dat er in de regio voldoende steun bestaat voor de oprichting. „We moeten een keer een stap zetten. Het proces moet doorgaan. Dit duldt geen verder uitstel”, aldus projectleider-directeur J. Barendregt.
Ook de uitspraken van burgemeester P. IJssels van Gorinchem in de regionale pers hebben in Giessenlanden kwaad bloed gezet. IJssels liet weten dat de gemeente Giessenlanden „geen knip voor de neus waard was” vanwege het dwarsbomen van de intentieovereenkomst.
„IJssels walst overal overheen. Dat strijkt tegen onze haren in”, aldus T. den Hartog van Gemeentebelangen. „Ik ben boos dat de ondertekening is doorgegaan. Wij hebben het college opdracht gegeven te gaan praten. Dat blijkt nu geen zin te hebben.” VVD-voorman P. van den Bosch vindt dat de regio wel erg hard van stapel loopt. „Heel teleurstellend dat men niet even de tijd neemt om de discussie met ons aan te gaan.” De fracties van ChristenUnie en PvdA laten soortgelijke geluiden horen.
Projectleider van het toekomstige transportcentrum J. Barendregt vindt het niet terecht dat Giessenlanden gepikeerd reageert. „Voor een deel zijn we tegemoet gekomen aan hun eisen.” Verdere concessies zitten er volgens Barendregt niet in. Om dat de onderstrepen, gaan de zeven andere gemeenten een dringend beroep doen op Giessenlanden om toch overstag te gaan.
Geen enkele fractie in Giessenlanden zegt iets te weten van de concessies die door de andere gemeenten zouden zijn gedaan. Het college praat hen de komende dagen bij.