Nederlands reddingsteam in Pakistan
ISLAMABAD (ANP) – Het Nederlandse Urban Search and Rescue–team (USAR) is maandagochtend in Pakistan aangekomen en naar de plaats Bagh gestuurd. De eenheid gaat daar zoeken naar slachtoffers die onder het puin zijn bedolven door de aardbeving. Bagh ligt ongeveer 40 kilometer van het episch centrum vandaan, liet R. Brons, commadant van USAR, maandagavond weten.
De ruim zestig reddingswerkers en acht speurhonden van het team zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van bedolven slachtoffers. De hulpverleners van politie, brandweer en defensie en medici vertrokken in de nacht van zondag op maandag vanaf de luchthaven in Eindhoven. Ze kwamen rond 11.30 uur (Nederlandse tijd) op de luchthaven van Islamabad aan en arriveerden maandagavond rond 21.30 uur in Bagh. Daar is het overdag circa 35 graden.Volgens Brons zagen de reddingswerkers door de nacht geen hand voor ogen. De wegen zijn nauwelijks bereikbaar. „We hebben geen flauw idee of er nog iets intact is", zei hij maandagavond. Volgens hem is het vermoeden groot dat Bagh, zo groot als Haarlem, in puin ligt. Er zijn crica 5000 winkels en er is één ziekenhuis. Het USAR werd door de Verenigde Naties naar deze rampplek gestuurd „omdat wij het grootst zijn", aldus Brons. „We vinden het een eer en zullen er alles aan doen om levens te redden".
De teamleden waren met drie bussen en een aantal vrachtwagens vervoerd. Ze hadden bij aankomst nog niet geslapen en moesten nog keihard aan de slag. „De motivatie is optimaal en we gaan meteen beginnen". Volgens het team begint de tijd echt te dringen. „Als we er heel vroeg bij zijn, wordt het team wel eens in meerdere eenheden gesplitst die elkaar afwisselen. Maar in dit geval zetten we alle mensen en materieel meteen in. Als er nog mensen leven onder het puin, zijn ze ernstig verzwakt", legde een woordvoerder uit.
Het eerste vliegtuig met eigen materiaal van USAR, medische spullen en red– en hulpgereedschap kwam zondag aan in Pakistan. Het tweede vliegtuig wordt dinsdagochtend rond 08.00 uur (Nederlandse tijd) verwacht. Niet alleen USAR–materiaal, maar ook hulpgoederen van het Rode Kruis zitten daarin. De spullen worden per vrachtwagen naar de rampplek gezonden. Er zijn in totaal 13 USAR–teams. Het Nederlandse is het grootste, gevolgd door dat uit Rusland.