Spanje bekijkt kwestie van Afrikaanse migranten
RABAT (ANP/RTR/DPA) – De Spaanse minister Moratinos van Buitenlandse Zaken gaat naar Marokko om er te praten over de kwestie rond de Afrikaanse migranten die de Spaanse enclaves proberen binnen te komen. Onder internationale druk wil Spanje opnieuw bekijken wat er met deze mensen moet gebeuren, aldus de BBC maandag.
Marokko heeft volgens mensenrechtengroepen al honderden Afrikaanse migranten middenin de woestijn gedumpt, met niet meer dan een fles water en een brood. VN–topman Kofi Annan heeft Spanje en Marokko gevraagd om de mensen humaan te behandelen.Spaanse radiozenders berichtten maandag dat bussen vol met migranten uit onder meer Ghana, Kameroen en Nigeria naar de Westelijke Sahara zijn gebracht. In dat gebied heeft het Marokkaanse leger jarenlang strijd geleverd tegen de rebellen van het Polisario Front, dat strijdt voor onafhankelijkheid.
Volgens een woordvoerster van de Spaanse ombudsman is de Westelijke Sahara, een vroegere kolonie van Spanje, militair spergebied. Vluchtelingen daarheen brengen, noemde zij „een misdaad tegen de menselijkheid, een volkerenmoord".
Een Marokkaanse regeringswoordvoerder deed maandag berichten dat migranten aan hun lot worden overgelaten, af als „geruchten". Hij wilde echter niet zeggen wat er dan wel met hen gebeurt.
Marokko heeft wel gemeld ongeveer duizend mensen terug te sturen naar hun thuislanden Senegal en Mali. Maandag vertrok het eerste vliegtuig met vluchtelingen vanuit de oostelijke stad Oujda richting Senegal. Marokko heeft met beide West–Afrikaanse landen overleg gehad om er zeker van te zijn dat de migranten er welkom zijn.
De betrokken Afrikanen waren de afgelopen weken betrokken bij vaak massale pogingen om de door Marokko omsloten Spaanse enclaves Melilla en Ceuta binnen te dringen. Op Spaans grondgebied hopen de vaak jonge Afrikaanse mannen op toegang tot de Europese Unie, waar ze een nieuw leven willen beginnen. Bij de bestorming van de afzettingen vielen zeker elf doden en vele honderden mensen werden aan Spaanse of Marokkaanse zijde opgepakt.
Spanje heeft sommigen vanuit de enclaves teruggezet in Marokko, anderen zijn wel overgevlogen naar Spanje. Artsen zonder Grenzen berichtte eerder dat er vijfhonderd mensen waren aangetroffen in het zuiden van de woestijn.