Waterdamp versterkt broeikaseffect
APELDOORN - De waterdampconcentratie in het onderste deel van de atmosfeer, de troposfeer, is de afgelopen twintig jaar sterk gestegen. De dampkring zal hierdoor nog sterker opwarmen, schrijven Amerikaanse onderzoekers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De wetenschappers baseren zich op satellietmetingen in de periode van 1982 tot 2004.Volgens hen wordt het klimaat door de toenemende waterdampconcentratie dubbel zo gevoelig voor de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide. De waarnemingen komen overeen met de klimaatmodellen die al langer in de richting van een stijgende waterdampconcentratie wijzen.
Tot nu toe was het niet mogelijk de klimaatmodellen met observaties te onderbouwen. Veel klimaatsceptici wezen de uitkomsten van deze modellen daarom van de hand. Volgens hen zou de waterdampconcentratie in de bovenste delen van de troposfeer juist dalen bij een warmer klimaat. Deze bewering snijdt volgens het onderzoek in Science geen hout.
Het belang van waterdamp voor het reguleren van het klimaat wordt door elke klimaatonderzoeker onderkend. „Waterdamp is het belangrijkste broeikasgas, dat meer warmte vasthoudt dan elk ander gas in de atmosfeer”, aldus de onderzoekers. „Zodra het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke activiteiten, groeit de waterdampconcentratie in de troposfeer mee en dat versterkt de aanvankelijke opwarming.”