Buitenland

Bonden: Staking Frankrijk is groot succes

PARIJS (ANP) - De algemene staking en de betogingen tegen het sociaal-economische beleid van de Franse regering zijn gisteren volgens de vakbonden uitgemond in een groot succes. In ruim 150 demonstraties zouden ruim 1 miljoen mensen hebben meegelopen.

5 October 2005 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

De grootste demonstraties hadden plaats in Parijs en Marseille met -volgens de bonden- achtereenvolgens 150.000 en 100.000 betogers. Volgens de politie waren het er in beide plaatsen 30.000. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte melding van 400.000 betogers in het hele land.Hoe dan ook: Frankrijk lag gisteren vrijwel plat. Bernard Thibault, de leider van de grote vakbond CGT, noemde dit een duidelijke waarschuwing in de richting van premier De Villepin. Die moet van koers veranderen, anders volgen er volgens hem nieuwe acties.

Op de eerste dag van het nieuwe parlementaire jaar nam de linkse oppositie de premier gisteren zwaar onder vuur. De regering loopt veel te veel aan de leiband van de werkgeversorganisaties, geeft voorrang aan de beurs en stijgende winsten voor grote ondernemingen als Total, luidde de kritiek.

De doorsnee werknemer blijft in de kou staan, vindt de oppositie ook. De regering gaat door met arbeidsplaatsen kostende privatiseringen, snoeit in uitkeringen en kijkt niet naar de behoeften van de Fransen. Premier De Villepin ontkende dat in alle toonaarden.

Een eerste teken om te komen tot bedaring is wellicht het uitlekken van een concessie in de privatiseringsplannen van de SNCM, de nationale ferrymaatschappij die de verbindingen onderhoudt tussen Corsica en het vasteland. De haven van Marseille, de tweede van Frankrijk, zit uit protest daartegen al twee weken op slot, en besprekingen met de bonden zitten muurvast. De privatisering zou 450 van de 2400 werknemers hun baan kosten.

Ditmaal zou de regering bereid zijn 33 procent van het kapitaal van de maatschappij in eigen handen te houden, tegen 25 procent een paar dagen geleden. De werknemers zouden voorts 8 procent van de aandelen in handen krijgen in plaats van 5 procent in het laatste voorstel.

De stakingen in Frankrijk hebben dinsdag een groot deel van het openbaar vervoer lamgelegd, vooral in de provincie. Op de grote luchthavens Orly en Charles-de-Gaulle bij Parijs zijn uiteindelijk bijna vijfhonderd vluchten geannuleerd: bijna honderd meer dan voorzien. In steden als Lille, Lyon en Marseille reed vrijwel geen bus meer. Rond Parijs was het wegens een nieuwe ’minimum-dienstregeling’ iets beter: ongeveer eenderde van het openbaar vervoer functioneerde.

Behalve rond Lyon bleven de gebruikelijke files bij stakingen daarom binnen de grenzen. Veel mensen ware ook thuisgebleven bij hun kinderen. De helft van de scholen was immers dicht wegens demonstrerende leerkrachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer