Patat verhoogt risico borstkanker
APELDOORN - Wie als meisje voor de pubertijd veel patat eet, loopt een groter risico op het krijgen van borstkanker op latere leeftijd.
Dat blijkt uit een deelonderzoek van de bekende ”Nurses Health Study”, een langlopend onderzoek in de VS onder verplegend personeel. De resultaten verschenen in de on line versie van de International Journal of Cancer.De onderzoekers keken naar de eetgewoonten van 582 verpleegsters met borstkanker vanaf hun prille kinderjaren. Dat gebeurde op basis van een vragenlijst die werd voorgelegd aan de moeders. De gegevens werden vergeleken met die van 1569 verpleegsters zonder borstkanker.
Bij vergelijking van de voedingsgewoonten stuitten de onderzoekers op een opmerkelijk verband: iedere extra portie patat per week voorafgaand aan de puberteit leverde in het latere leven een extra borstkankerrisico op van 27 procent.
De onderzoekers denken dat het verhoogde risico te maken heeft met het gehalte aan verzadigde en transvetzuren in de olie waarin de friet is gebakken.
De uitkomsten van de studie moeten volgens hoofdonderzoeker Karin Michels wel met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd omdat de onderzoekers voor de voedingsgegevens moesten afgaan op de herinnering van de moeders. „De resultaten zijn afhankelijk van de juistheid van het herinneringsvermogen van de moeders.”