Oud-FEMA-chef wijst schuld chaos af
NEW YORK - Volgens oud-directeur Michael Brown van de Amerikaanse rampendienst FEMA was de chaos van de hulpverlening na de orkaan Katrina vooral te wijten aan gouverneur Blanco van Louisiana en burgemeester Nagin van New Orleans.
„Mijn grootste fout was dat ik niet op tijd in de gaten had dat er in Louisiana niets functioneerde”, aldus Brown dinsdag in Washington tegenover een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden.Hij verweet gouverneur Blanco en burgemeester Nagin dat zij niet tijdig een verplichte evacuatie hadden gelast bij het naderen van Katrina.
Kathleen Blanco reageerde onmiddellijk. Vanuit Louisiana liet zij weten dat zij de bevolking al op zaterdag 27 augustus -twee dagen voordat Katrina de kust bereikte- had opgedragen om te vertrekken. „Het is totaal onverantwoordelijk om het tegendeel te beweren”, aldus Blanco.
„Het was uw taak om de hulpoperaties te coördineren en dat heeft u niet gedaan”, meende afgevaardigde Gene Taylor. Volgens Brown hadden Louisiana en New Orleans de eerste verantwoordelijkheid voor die operaties.
De onderzoekscommissie deelde die mening niet. Volgens Brown was FEMA budgettair de laatste jaren bovendien „uitgekleed” ten gunste van het nieuwe ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, waar de rampendienst was ondergebracht. „Als dat zo is, had u aan de bel moeten trekken, of bij uw directe chef of hier bij het parlement”, aldus Christopher Shays.
Brown werd tien dagen nadat Katrina zich met verwoestend geweld op de Amerikaanse zuidkust stortte, ontheven van zijn verantwoordelijkheid voor het coördineren van de hulpoperaties. Enkele dagen later nam hij ontslag.
Hij is niet het enige politieke slachtoffer van Katrina. Hoofdcommissaris Eddie Compass van New Orleans stapte dinsdag ook op. Het politiekorps van New Orleans kreeg na Katrina brede kritiek, omdat het dagenlang weinig ondernam tegen de volkomen chaos in de stad. Honderden politiemensen meldden zich niet eens meer voor hun dienst.
Er is inmiddels kritiek in de VS op het feit dat FEMA geld geeft aan christelijke en andere religieuze organisaties die zich na Katrina voor evacués hebben ingezet. „Het gaat hier om belastinggeld en deze betalingen zijn dus in strijd met de grondwettelijk gegarandeerde scheiding van kerk en staat in dit land”, verklaarde dominee Barry Lynn tegenover de Washington Post. Lynn is directeur van de organisatie Americans United for Separation of Church and State (Amerikanen Verenigd voor de Scheiding van Kerk en Staat).
Woordvoerder Joe Becker van het Rode Kruis verdedigde de steun. „Tal van religieuze organisaties hebben enorm goed werk verricht, ver boven van hun normale activiteiten. Het is dus terecht dat de overheid hen schadeloos stelt”, aldus Becker.