Omstreden Karsli verlaat FDP-fractie
Jamal Karsli, een in opspraak geraakt lid van het deelstaatparlement van het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen, werkt niet langer samen met de FDP-fractie.
Dat heeft de liberale partij donderdag bekendgemaakt. Partijleider Guido Westerwelle had er bij de deelstaatfractie op aangedrongen Karsli weg te sturen.
Karsli raakte in opspraak omdat hij het huidige optreden van het Israëlische leger vergeleek met dat van de nazi’s. De FDP-fractievoorzitter van Noord-Rijnland-Westfalen, Jörgen Möllemann, had Karsli eerder in de FDP-fractie opgenomen en wilde hem na de uitlatingen niet de deur wijzen. De landelijke partij dacht daar anders over en wilde Karsli zo snel mogelijk kwijt. Voor een figuur als Karsli is in een liberale fractie geen plaats, stelde Westerwelle.
Karsli was aanvankelijk lid van de Groenen. Nadat hij die partij vaarwel zegde, ging hij als onafhankelijk lid van het parlement samenwerken met de FDP. Volgens Westerwelle heeft Karsli zelf besloten de samenwerking met de FDP te verbreken, omdat hij de liberale partij niet wil beschadigen.
Fractievoorzitter Mölleman bood donderdag ook verontschuldigingen aan voor een kritische opmerking over de joodse praatprogrammapresentator Michel Friedman. Mölleman had gezegd dat Friedman met zijn „intolerante, rancuneuze stijl” antisemitisme aanwakkert. Andere vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap reageerden met afschuw en eisten verontschuldigingen. Veel commentatoren en politici beschuldigden Mölleman ervan in de voetstappen te willen treden van de Oostenrijkse populist Jörg Haider.
„Als ik de gevoelens van Joodse mensen hiermee heb gekwetst dan wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden”, zei Mölleman. Maar later verklaarde hij in een televisie-interview dat het excuus niet voor Friedman gold. „Hij verdient dat niet. Ik beschouw hem nog steeds als een agressieve en arrogante jongen die nu echt een paar dingen moet ophelderen. Hij heeft me herhaaldelijk een antisemiet genoemd.”
Paul Spiegel, de leider van de Joodse gemeenschap in Duitsland, accepteerde desondanks een uitnodiging van Westerwelle om volgende week te komen praten, zolang Mölleman daar tenminste niet bij aanwezig is.